20 kwietnia 2024

Interpelacje posła Jarosława Sachajko w sprawie sytuacji Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Od 1 października 2017 roku obowiązują w Unii Europejskiej regulacje prawne znoszące mechanizm kwotowania na rynku cukru. W ostatnim sezonie kwotowania 2017/18 unijna produkcja cukru wzrosła o 24%. W Polsce w tym czasie produkcja wzrosła o 10%. Łączna produkcja wyniosła 2,3 mln ton, przy wewnętrznym krajowym zapotrzebowaniu rynkowym 1,7 mln ton.

 

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi 
w sprawie: sytuacji Krajowej Spółki Cukrowej S.A. 

Szanowny Panie Ministrze! 

Od 1 października 2017 roku obowiązują w Unii Europejskiej regulacje prawne znoszące mechanizm kwotowania na rynku cukru. W ostatnim sezonie kwotowania 2017/18 unijna produkcja cukru wzrosła o 24%. W Polsce w tym czasie produkcja wzrosła o 10%. Łączna produkcja wyniosła 2,3 mln ton, przy wewnętrznym krajowym zapotrzebowaniu rynkowym 1,7 mln ton. Powstającą nadwyżkę 600 tys. ton należy wyeksportować. Kierunek wewnątrz europejski na terenie kilku państw jest wyjątkowo trudny, ze względu na wewnętrzną ochronę rynków. Pozostaje więc eksport na rynki poza unijne. 

Poprzedni Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej, Pan Henryk Wnorowski, na posiedzeniu senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi ocenił sytuację w Spółce jako „wymagającą”, dodając „zarząd niespecjalnie ma – możliwości oddziaływania na to, co jest na końcu łańcucha kształtującego rynek. No, mówiłem o giełdzie, o sytuacji konkurencyjnej. Tutaj musimy to prawie akceptować.” 

Produkcja cukru w kampanii cukrowniczej 2017/18 w Krajowej Spółce Cukrowej wyniosła 908 tys. ton. Plan finansowy na ten sezon zakładał średnia cenę cukru na poziomie 1575 złotych. Zysk netto Spółka miała osiągnąć na poziomie 71 mln złotych. Stan faktyczny po 8 miesiącach to sprzedaż na poziomie 614 tys. ton, przy średniej cenie 1525 złotych, zysk netto, jak utrzymuje Zarząd wynosi obecnie 45 mln złotych. Do sprzedaży pozostało więc jeszcze ok. 300 tys. ton. Wielkość ta musi być zbyta w ciągu 3-4 miesięcy, mając na uwadze fakt, iż od października na rynek będzie wchodził cukier z nowego sezonu. 

W ramach wewnątrzrynkowej nadwyżki 600 tys. ton cukru, Krajowa Spółka Cukrowa za 8 miesięcy wyeksportowała 228 tys. ton deklarując zamknięcie sezonu na poziomie 300 tys. ton. Biorąc pod uwagę powyższe wskaźniki w Krajowej Spółce Cukrowej, zmiany w Zarządzie KSC, dużą nadprodukcję w Europie oraz w Polsce, a także 60 % udział w produkcji cukru 3 podmiotów zagranicznych, uprzejmie proszę Pana Ministra o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania: 

1) Czy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi pełniąc nadzór właścicielski nad KSC S.A. dostrzega zagrożenia oraz przesłanki zmierzające do wykazania strat przez Spółkę za rok 2017/18. 

2) Czy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przygotowane na udzielenie pomocy Spółce w sezonie 2018/19, której sytuację pod względem wyniku finansowego należy prognozować jako trudną? 

3) Czy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi analizuje szeroko zakrojony proces inwestycyjny KSC, prowadzony dotychczas ze środków własnych? Czy w wypadku braku środków własnych, czy będą kontynuowane inwestycje i z jakich środków?

4) Jakie były przyczyny odwołania Prezesa Krajowej Spółki Cukrowej Pana Henryka Wnorowskiego? Proszę o podanie wysokości uposażenia byłego Prezesa oraz wysokości odprawy. Jakie są koszty roczne obsługi i uposażenia Zarządu KSC? 

5) Krajowa Spółka Cukrowa dokonując eksportu cukru, szczególnie na rynki poza unijne, przy założeniu 600 tysięcznej wielkości nadwyżki na rynku wewnętrznym, przy jakiej średniej cenie za tonę Spółka dokonywała eksportu i o ile ceny eksportowe odbiegały od kosztów produkcji? Jaki jest średni koszt produkcji 1 tony cukru? 

6) Ile wyeksportowały w tym czasie z nadwyżki cukru wewnątrz krajowej 3 podmioty zagraniczne produkujące łącznie 1.4 mln ton. 60% produkcji krajowego rynku cukru należą do 3 niemieckich podmiotów Sudzucker, Nordzucker, Pfeifer & Langen? Proszę o określenie w ramach każdego z tych podmiotów, jaki jest udział procentowy w produkcji cukru na rynku polskim w stosunku do całości produkcji w poszczególnych firmach. 

7) Skoro sieci handlowe sprzedają cukier w cenach poniżej kosztów produkcji, ceny dochodzą do 1 – 1.10 złotych , czy podjęto działania wyjaśniające, także przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego, czy nie dochodzi do zjawiska zmowy cenowej, mającej na celu zdestabilizowanie sytuacji na rynku cukru w celu wyeliminowania Krajowej Spółki Cukrowej? 

8) Czy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpił/zamierza wystąpić do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie zbadania, czy na rynku cukru nie mamy do czynienia z procederem cen dumpingowych? 

9) Jakie są wyniki produkcyjno-finansowe za sezon 2018/19 Spółki zależnej I.C.S.”Moldova Zahar” S.R.L z siedzibą w CUPCINI? Jakie są przesłanki utrzymywania tego podmiotu w Mołdawii przez Krajową Spółkę Cukrową i jak jest strategia Ministerstwa Wsi wobec tego podmiotu? 

10) Czy Pan Minister dostrzega potrzebę podjęcia szczególnych działań na wysokim szczeblu, na rynku cukru celem utrzymania pozycji rynkowej KSC z perspektywą odzyskania rynku przez podmiot związany ze Skarbem Państwa oraz potrzebę zapewnienia samowystarczalności produkcji cukru na rynku krajowym?


Z poważaniem

Wiceprzewodniczący Klubu Poselskiego Kukiz 15

dr Jarosław Sachajko


 

źródło: Biuro prasowe Kukiz’15

 


 

Zobacz też:

Poseł Sachajko apeluje do premiera Morawieckiego 

Zamość: Za nami 3 edycja Festiwalu Żywności Wolnej od GMO