25 kwietnia 2024

Hrubieszów: Wizyta młodzieży z Ukrainy w Nadbużańskim Oddziale Straży Granicznej

W dniach 11-16 sierpnia Nadbużański Oddział Straży Granicznej, w tym Placówkę Straży Granicznej w Hrubieszowie, wizytowała grupa dzieci i młodzieży pochodzenia polskiego z Ukrainy.

Zaproszone osoby skupione są wokół Parafii Przemienienia Pańskiego w Sarnach, która przed wojną była Kościołem Garnizonowym Pułku Korpusu Ochrony Pogranicza „Sarny”. Organizatorami wizyty młodzieży był Nadbużański Oddział Straży Granicznej w Chełmie oraz Linia Hutnicza Szerokotorowa Zamość.

Podczas pobytu w Polsce młodzież miała okazję zwiedzić miasto Chełm, w tym Chełmskie Podziemia Kredowe. Kolejnym etapem wycieczki był Zamość, który urzekł dzieci przepięknymi malowniczymi kamieniczkami. Podczas pobytu w Zamościu dzieci mogły usłyszeć historię powstania tego miasta oraz zwiedzić Muzeum Zamojskie. W tym dniu dzieci odwiedziły również Zamojski Ogród Zoologiczny, gdzie z zaciekawieniem obserwowały zwyczaje i zachowania poszczególnych gatunków zwierząt. Ciekawym i jednocześnie nowym doświadczeniem dla uczestników wycieczki był pobyt w lokomotywowni Linii Hutniczej Szerokotorowej Zamość – Bortatycze, gdzie można było zapoznać się z budową lokomotyw oraz poznać tajniki pracy na kolei.

W trakcie pobytu w Polsce młodzież z Ukrainy brała udział w Pielgrzymce Służb Mundurowych na Jasną Górę do Częstochowy. W Pielgrzymce brali udział również funkcjonariusze Straży Granicznej z innych oddziałów na czele z gen. dyw. SG Dominikiem Traczem Komendantem Głównym Straży Granicznej, który objął honorowym patronatem wizytę grupy młodzieży z Ukrainy w Nadbużańskim Oddziale Straży Granicznej.

Ostatni dzień pobytu w Polsce był okazją do wspólnej integracji w wiosce Gotów.  W czasie pobytu w Masłomęczu dzieci mogły zapoznać się z obyczajami i kulturą starożytnych Gotów. W trakcie pobytu w wiosce Gotów, dzieci mogły same spróbować swoich sił w strzelaniu z łuku oraz w lepieniu naczyń z gliny. Pobyt młodzieży z Ukrainy zakończył się wspólnym ogniskiem, podczas którego można było skosztować gockiego jadła.


źródło i fot. NOSG