Leczenie trądziku dietą – Jak jeść, żeby sobie pomóc?

Trądzik młodzieńczy (pospolity) to przypadłość, z którą w mniejszym lub większym stopniu, do czynienia miał chyba każdy. Na szczęście, zwykle problem nie jest bardzo poważny, mija z wiekiem lub daje o sobie znać tylko od czasu do czasu.

Reklamy

 

Wiele przypadków trzeba jednak leczyć z pomocą lekarza dermatologa. Tak czy inaczej, niezależnie od nasilenia choroby, należałoby się zastanowić – jak (i czy w ogóle) wpływa na nią nasza dieta? Czy pewne modyfikacje mogą przyczynić się do poprawy stanu skóry?

Co powoduję trądzik?

Ogólnie rzecz biorąc, lekarze niezbyt interesują się wpływem odżywiania na trądzik. Wykonano niewiele konkretnych badań. Jednak z tych, które przeprowadzono, można wysnuć ciekawe i, jak sądzę, przydatne wnioski. 

Badacze zwrócili uwagę na pewną zależność – trądzik pospolity dotyka głównie ludzi zamieszkujących kraje rozwinięte, a nie pojawia się tam, gdzie wciąż podstawą jest tradycyjna dieta „typu wiejskiego” – pełna świeżych, nieprzetworzonych produktów. Zaobserwowano, że populacje, które zmieniły swój sposób żywienia na tzw. zachodni zaczęły się borykać z trądzikiem, choć wcześniej u nich nie występował. Powiązano to ze spożywaniem wysoko przetworzonych pokarmów, które wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Choć nie wiadomo jeszcze do końca, o co w tym chodzi, winą obarczany jest wysoki indeks glikemiczny takich produktów. Mechanizm ich działania prowadzący do powstawania skórnych niedoskonałości jest dość skomplikowany, wiąże się ze zbyt dużym pobudzeniem wydzielania insuliny, a to z kolei powoduje całą kaskadę zmian hormonalnych które dają efekt w postaci zaostrzenia trądziku.

Dieta na trądzik – Czego unikać?

Pojawiają się sygnały twierdzące, że niekorzystny wpływ na chorobę ma spożywanie mleka. Jako przyczynę podaje się fakt, że powoduje ono duży wyrzut insuliny, nie do końca odpowiadający ilości węglowodanów w produkcie. Czyli mamy hiperinsulinemię, co jak pisałam już wcześniej, negatywnie wpływa na stan skóry. Ponadto mleko ma szereg substancji-prekursorów androgenów i czynników wzrostu. Pamiętaj, żeby nie decydować się zbyt pochopnie na eliminację mleka z diety. Jeśli Ci służy, to z niego nie rezygnuj! A gdy masz z jego powodu problemy – poszukaj dobrych zamienników, które dostarczają odpowiednią ilość wapnia.

Warto wprowadzić do diety tłuste ryby morskie (łosoś, makrela) lub suplementy dostarczające kwasów omega 3, które mają działanie przeciwzapalne. Pomocna może być także suplementacja odpowiednimi probiotykami i witaminą A. Z nią jednak należy bardzo uważać, aby nie dopuścić do groźnego w skutkach przedawkowania!

Na pewno każdy słyszał o tym, że czekolada zaostrza objawy trądziku. Tu pojawiają się pewne rozbieżności. Lekarze dermatolodzy raczej zgodnie przyznają, że to prawda, a opinia ta wynika z ich wieloletniego doświadczenia. Co innego wykazuje badanie interwencyjne, którego uczestnicy przez miesiąc spożywali 200 g (!) czekolady dziennie… Jest ono jednak szeroko krytykowane z powodu nieodpowiedniej metodologii. 

Podsumowując

Czyli, podsumowując: opłaca się unikać wysoko przetworzonych pokarmów, cukru, słodyczy, ryżu, ziemniaków, produktów z białej mąki, czekolady. Warto rozważyć ograniczenie mleka. W jadłospisie powinno znaleźć się stałe miejsce dla tłustych ryb morskich lub suplementu omega 3. Nie zaszkodzi, a może pomóc, odpowiednio dobrany probiotyk i rozsądne dawki witaminy A.

Specjaliści podkreślają, że efekty modyfikacji diety można ocenić nie wcześniej, niż 6 miesięcy po ich wprowadzeniu. 

Macie problem z trądzikiem? Odżywiacie się w specjalny sposób, aby wspomóc jego leczenie? Odwiedźcie stronę Doktor Fit, gdzie jest sporo informacji na temat tego jak radzić sobie z trądzikiem poza samą dietą.

 

(tekst i fot. mat. sponsora)