16 kwietnia 2024

Pojemniki termoizolacyjne do małej i dużej gastronomii – kiedy są niezbędne?

Pojemnik termoizolacyjny jest produktem nowoczesnym, praktycznym i używanym przez wiele firm gastronomicznych. Najczęściej pojawia się wówczas, gdy okazuje się, że trzeba przewieźć coś z jednego miejsca na drugie bez uszczerbku na temperaturze – np. przy ciastach, tortach czy gorących potrawach. Kiedy tak naprawdę niezbędne są pojemniki termoizolacyjne?

 

Pojemnik termoizolacyjny jest produktem nowoczesnym, praktycznym i używanym przez wiele firm gastronomicznych. Najczęściej pojawia się wówczas, gdy okazuje się, że trzeba przewieźć coś z jednego miejsca na drugie bez uszczerbku na temperaturze – np. przy ciastach, tortach czy gorących potrawach. Kiedy tak naprawdę niezbędne są pojemniki termoizolacyjne?

Pojemniki termoizolacyjne a catering

Naturalnym miejscem, gdzie tego rodzaju termoporty gastronomiczne mają zastosowanie, są firmy cateringowe. Obsługują one wiele różnych miejsc, w których muszą pojawić się ciepłe posiłki. Wówczas temperatura ma bardzo duże znaczenie, a dojazd z miejsca, w którym przygotowano jedzenie, do miejsca, w którym je się podaje, może zająć wiele minut. Dlatego wówczas pojemnik, który zatrzymuje temperaturę potrawy, jest niezwykle praktyczny i chętnie wybierany. Ma on za zadanie umożliwić dowiezienie jedzenia jeszcze parującego. W takim wypadku to się udaje.

Cukiernie i piekarnie

Drugim, niezwykle ważnym miejsce w małej i dużej gastronomii, gdzie pojemniki termoizolacyjne znajdują często zastosowanie są cukiernie. Przygotowują one często ciasta na bazie kremów i masła, dlatego potrzebują być przewożone w odpowiednich temperaturach. Jednym z najważniejszych momentów, w których termoporty gastronomiczne muszą być wykorzystane, jest przewożenie tortów podczas szczególnej okazji – wesela czy komunii. Często jest wówczas efektowny i musi być przewieziony w doskonałej temperaturze.

Jak dobrać pojemnik dla małej i dużej gastronomii?

Przede wszystkim przy wyborze tego rodzaju pojemników liczą się parametry. Są to urządzenia pozwalające na przewożenie zazwyczaj produktów schłodzonych do temperatury -40 stopni Celsjusza oraz ogrzanych od 100 stopni Celsjusza. W takim wypadku dobry termoport potrafi sprawić, że dana potrawa będzie traciła jedynie 1,5 stopnia na godzinę, a schłodzony tort zyskiwał jedynie 0,5 stopnia Celsjusza. To sprawi, że bezpiecznie przewieziesz wybrany produkt. Pamiętaj także, by dla swojej gastronomii wybrać pojemniki termoizolacyjne odpowiedniej wielkości i z przestrzenią na różne produkty. Wszystko dopasowane do rodzaju przewożonego jedzenia. W przypadku potrzeby podgrzania jedzenia niezwykle przydatne są oczywiście nowoczesne kuchenki mikrofalowe uznanych producentów jak np. SMEG.

Nie da się ukryć, że termoizolacja ma kluczowe znaczenie dla wielu branż, także dla gastronomii. Wybór właściwych termoportów gastronomicznych będzie rzutował na jakość jedzenia, które dowieziesz na miejsce, np. na ciasto czy potrawy gorące w ramach cateringu. Dlatego warto zwrócić uwagę na parametry poszczególnych modeli i wybrać te odpowiednie, by nie martwić się o reakcję klientów.

 

(tekst i fot. mat. sponsora)