20 kwietnia 2024

Pomidory szklarniowe – od czego zależy smak?

Pomidor jest bardzo lubianym i niezwykle popularnym w wielu kuchniach warzywem. Możliwości jego wykorzystania zdają się nie mieć końca, ale aby potrawa z wykorzystaniem pomidora miała naprawdę niesamowity smak, należy dodać do niej smaczne pomidory. Warzywa te można uprawiać we własnej przydomowej szklarni i osobiście zadbać o to, by pomidor miał wyborny smak.

 

Zalety uprawy pomidorów szklarniowych

Uprawa pomidorów szklarniowych niesie ze sobą dużo więcej korzyści niż uprawa pomidorów na otwartych poletkach. Pomidory szklarniowe są chronione przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi, takimi jak porywiste wiatry, obfite opady deszczu czy palące słońce, a także często występujące w lecie nagłe ulewy i gradobicie. Poza tym optymalne warunki, jakie zapewnia roślinom szklarnia, pozwala na ich wcześniejszy rozwój, dzięki czemu dojrzewanie również nastąpi wcześniej. Jednak to, co jest najważniejsze w uprawie pomidorów szklarniowych, to pełna kontrola ich rozwoju ze strony plantatora.

 

Odmiany pomidorów szklarniowych

Firma Syngenta oferuje niezwykle szeroką gamę odmian pomidorów szklarniowych – w ofercie firmy znajduje się aż kilkanaście różnych odmian! Wśród nich wyróżnia się typowe dla uprawy szklarniowej odmiany mięsiste (m.in. Brightina F1 czy Macarena F1) oraz odmiany standardowe (np. Estatio F1, Euforia F1), bardzo popularne wśród konsumentów odmiany malinowe (Mamirio F1 i Mamdona F1), odmiany gronowe (m.in. Climstar F1, Seviocard F1) oraz nowoczesne innowacje odmianowe (takie jak Angelle F1, Bambelo F1).

Tak duży wybór odmian pomidorów szklarniowych to gwarancja udanego zakupu. Dystrybutorzy Syngenty oferują bowiem odmiany dostosowane do potrzeb każdego plantatora. Bez względu na to, czy stawia on na wyborny smak owoców, ich wielkość lub kształt, czas owocowania i szybkość rozwoju – na pewno znajdzie coś dla siebie.

 

Choroby pomidorów szklarniowych

Mimo że ryzyko zachorowania pomidorów szklarniowych jest mniejsze niż w przypadku pomidorów rosnących na wolnym powietrzu, wciąż są one narażone na różne choroby. Do najczęściej spotykanych i najgroźniejszych chorób pomidorów szklarniowych zalicza się:

  • szarą pleśń: występuje w postaci szarawych lub brązowawych plam pokrytych puszystym nalotem, pojawiających się na łodygach, liściach, kwiatach i owocach;
  • zgniliznę twardzikową: objawia się ona występowaniem białych, suchych plam na łodydze rośliny – powyżej tych plam roślina wysycha i ostatecznie zamiera;
  • zarazę ziemniaka: można ją rozpoznać po zmianach zachodzących na liściach pomidora – najpierw są one szarozielone, następnie brązowe lub czarne. Plamy szybko się rozrastają, a porażony liść usycha;
  • mączniaka prawdziwego: ta choroba jest bardzo groźna, występuje w wielu odmianach i dotyka bardzo wiele roślin uprawnych. Patogeny mączniaka prawdziwego mogą rozwijać się już na bardzo wczesnym etapie rozwoju pomidora szklarniowego. Wraz z rozwojem choroby na liściach oraz innych nadziemnych częściach rośliny pojawia się charakterystyczny biały osad;
  • alternariozę: rozpoznaje się ją po zaobserwowaniu ciemno brunatnych plam na liściach, które z czasem żółkną i usychają. Podobne plamy mogą występować na łodygach oraz owocach pomidora szklarniowego;
  • brunatną plamistość liści: choroba ta objawia się występowaniem brunatnych plam na liściach. Plamy te stopniowo się powiększają i doprowadzają do uschnięcia rośliny.

 

Pomidory szklarniowe: lepsza pielęgnacja = lepszy smak

Aby wyhodować pomidory szklarniowe o wspaniałym smaku, należy oczywiście dobrać odpowiednią ich odmianę. Na tym jednak nie koniec. Zasadzone pomidory należy objąć troskliwą opieką, dostarczać im odpowiednią ilość wody (zwłaszcza w początkowym etapie zakorzeniania) i chronić przed chorobami grzybowymi przy użyciu fungicydów firmy Syngenta. Ze wszystkimi wymienionymi wyżej chorobami doskonale radzą sobie Switch 62,5 WG, Amistar Opti oraz Scorpion 325 SC. Działają skutecznie zarówno zapobiegawczo, jak i interwencyjnie, zapewniając plantatorowi zdrowe pomidory szklarniowe oraz przepyszne owoce.

 

fot. mat. sponsora