Gimnazjaliści z Trzeszczan uwielbiają gotować

Znamy wyniki konkursu „Uwielbiam gotować z Lubellą” skierowanego do uczniów szkół gimnazjalnych w całej Polsce. Wśród laureatów znalazła się klasa 2 z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Trzeszczanach

Reklamy


Konkurs jest częścią programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje”. Spośród 470 zgłoszeń jakie napłynęły z całej Polski,  jury wybrało 4 klasy reprezentujące Szkoły z Pruszkowa, Trzeszczan, Pszczelej Woli i Chojnic, które przygotowały przepisy na zbilansowane posiłki z wykorzystaniem  produktów zbożowych. Głównym celem programu było poszerzenie  wiedzy młodzieży w zakresie zdrowego odżywiania i roli produktów zbożowych w codziennej diecie.

Spośród 470 zgłoszeń do konkursu, jury wytypowało klasy z następujących placówek:

  1. Klasa 2e z Gimnazjum nr.4 im. Jana Pawła II w Pruszkowie (województwo mazowieckie)
  2. Klasa  2 z Gimnazjum im. Jana Pawła II w Trzeszczanach (województwo lubelskie)
  3. Klasa 3a z Gimnazjum Publiczne w Pszczelej Woli (województwo lubelskie)
  4. Klasa 3b z Gimnazjum nr.2 w Chojnicach (województwo pomorskie)

Komisja konkursowa  składała się z wykwalifikowanych specjalistów współpracujących z marką Lubella – dietetyczki Anny Różyk, eksperta kulinarnego Piotra Ceranowicza oraz przedstawicieli marki Lubella. Jury było pod dużym wrażeniem wysokiego poziomu prac nadesłanych przez uczniów.

Szerokie zainteresowanie konkursem pokazuje, że gimnazjaliści są otwarci na kulinarne eksperymenty, poszukiwanie nowych smaków i połączeń. Poziom  propozycji nadesłanych z całej Polski dowodzi, że uczniowie posiadają również wiedzę na temat prawidłowego komponowania posiłków, opartych na produktach zbożowych. Wśród zgłoszonych prac dostrzegliśmy wiele inspirujących przepisów, które skutecznie pobudzają kulinarną wyobraźnię – komentuje Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella.

Dietetyk oceniała  przepisy pod względem odpowiedniego zbilansowania posiłków, kucharz  przyglądał się kwestii połączeń smaków oraz wizualnej stronie zgłoszonych dań.

– Wszystkie nadesłane prace, były na bardzo wysokim poziomie. Wśród przepisów jakie zostały nadesłane przez uczestników, pojawiły się przeróżne wariacje makaronowe takie jak: zapiekanki, sałatki makaronowe, a także przepisy na ciasta i potrawy przygotowane na bazie mąki czy kaszy. Pozytywnie zaskoczyło mnie,  że przepisy zawierające kaszę, nie ograniczyły się wyłącznie do tradycyjnych pozycji takich jak „kasza z warzywami”. Młodzież pokusiła się o znacznie bardziej wyrafinowane potrawy zawierające ten zbożowy  składnik – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

Konkurs polegał na skomponowaniu prawidłowo zbilansowanego i zdrowego dania z wykorzystaniem produktów zbożowych – makaronów, kasz, mąk, płatków. Wybór zależał od kulinarnej fantazji uczestników. Następnym krokiem było przygotowanie dokumentacji fotograficznej wraz z przepisem na danie, które należało wysłać na adres mailowy organizatora konkursu. Oprócz walorów odżywczych, ważnym elementem był również smak potrawy, a także strona wizualna każdej propozycji

– Cieszy mnie fakt, że większość zgłoszeń była przygotowana poprawnie pod względem zbilansowania konkursowej potrawy. Do finalnej rozgrywki z 470 prac wybrałam  te na najwyższym poziomie merytorycznym. Zwycięskie klasy przygotowały dania, które spełniały wszystkie kryteria zdrowego posiłku. Z czystym sumieniem mogłabym przyrządzić je moim bliskim – powiedziała Anna Różyk, dietetyk, współpracująca  z marką Lubella.

Wszystkie zwycięskie klasy, otrzymają nagrodę w postaci warsztatów kulinarnych przeprowadzonych przez ekspertów Lubelli. Podczas zajęć, uczniowie będą mieli okazję wspólnymi siłami przygotować dania z wykorzystaniem produktów zbożowych. W trakcie lekcji praktycznej będą oni realizowali receptury skomponowane specjalnie na tę okazję przez Piotra Ceranowicza. Nad prawidłowym przygotowaniem posiłków od strony zgodności z wartościami odżywczymi będzie czuwała dietetyk Anna Różyk.

Konkurs „Uwielbiam gotować z Lubellą” jest częścią programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje” , który ma na celu wsparcie nauczycieli w edukacji młodzieży w temacie prawidłowego odżywiania i zdrowotnych właściwości produktów zbożowych, które powinny stanowić podstawę naszego codziennego menu. Edukacja na temat żywienia, z pewnością pomoże młodym ludziom podejmować odpowiednie wybory żywieniowe, co z pewnością będzie miało wpływ na ich dorosłe życie.