Horodło: Za nami Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny

W niedzielę 23 lipca, odbył się w Horodle Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny, w czasie którego rozstrzygnięto konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2017.

Reklamy

 

Wystawcy produktów kulinarnych :

1. Koło Gospodyń Wiejskich z Horodła

2. Koło Gospodyń Wiejskich z Lisek

3. Koło Gospodyń Wiejskich z Bereżnicy

4. Koło Gospodyń Wiejskich z Poraja

5. Koło Gospodyń Wiejskich z Rogalina

6. Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeszczan

7. Koło Gospodyń Wiejskich z Zosina

8. Koło Gospodyń Wiejskich z Janek

9. Koło Gospodyń Wiejskich z Hrebennego

10 . Koło Gospodyń Wiejskich z Cegielni

11. Koło Gospodyń Wiejskich z Nieledwi

12. Koło Gospodyń Wiejskich Wieś Modryń

13. Koło Gospodyń Wiejskich z Łuszkowa

14. Koło Łowieckie nr 40 „Szarak” w Strzyżowie

15. Osoby indywidualne: Alina Kasprzak – Poraj, Janina Potaczało – Horodło, Ewa Głuszak – Hrubieszów, Aldona Szargan – Cegielnia.

 

Komisje konkursowe według oceny następujących kryteriów:

– smak potrawy

– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy

– oryginalność potrawy

– sposób podania i prezentacji potrawy

rozstrzygnęła konkurs na “Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2017“ w trzech kategoriach.

 

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

komisja konkursowa przyznała:

I nagrodę dla KGW z Lisek – za „ Zestaw babci Józi”

II nagrodę dla KGW z Bereżnicy za „Nalewkę z pędów sosny”

III nagrodę dla KGW z Janek za „Nalewkę z czerwonej porzeczki”

oraz wyróżniła:

1.Ewę Głuszak – za „Nalewkę śliwkową”

2.KGW Hrebenne – za „Nalewkę z czarnego bzu”

3.Aldonę Szargan za „Dereniówkę „

 

W kategorii: Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane):

I nagrodę dla KGW z Zosina – za „ Roladki z ryby”

II nagrodę dla KGW z Łuszkowa za „ Pasztet drobiowy ”

III nagrodę dla KGW Cegielnia za „Gołąbki z kaszą gryczaną w kapuście kiszonej w sosie grzybowym„

oraz wyróżniła:

1.KGW Trzeszcany– za „Pierogi ze szpinakiem”

2.KGW Poraj – za „Schab po chachłacku”

3.KGW Rogalin za „Warkocz rogaliński„

 

W kategorii: Ciasta, chleby i inne wypieki

przyznała :

I nagrodę dla KGW Wieś Modryń – za „ Pierożki Babuni ”

II nagrodę dla KGW Nieledew za „ Chatkę Babuni”

III nagrodę dla Janiny Potaczało za „Kulebiak z Kaszą gryczaną”

oraz wyróżniła:

1.Alinę Kasprzak za – za „Chleb mojej Babci z ziarnami”

2.KGW Horodło – za „Cebularza”

3. Koło Łowieckie nr 40 „Szarak” w Strzyżowie za „Chleb na zakwasie”

 

Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy zespołów tańca ludowego oraz zespołów i solistów z GOK Horodło, ZŚ ”Ostrowiacy” z Trzeszczan, „Na jeden raz” z Mienian, gwiazdy wieczoru „Diadem”, pokaz sztucznych ogni w wykonaniu firmy „Efekt” z Chełma oraz zabawa taneczna z zespołem „Accord”.

Ponadto w czasie Jarmarku funkcjonowały:

– atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnia, rodeo, samochodziki, basen z kulami wodnymi,przejażdżki bryczką,

– ogródek piwny, zabawki,

– kiermasz kulinariów.

 

Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2017 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

 

Zdjęcia:

http://domhor.com/pnjk–23.html

 

źródło i fot. GOK Horodło