Parlamentarzyści z wizytą w cukrowni Werbkowice – ZDJĘCIA

3 marca w Cukrowni Werbkowice rozpoczęła się 4. kampania sokowa. Kampania potrwa około 24 dni i zakończy się pod koniec marca. Produkcja cukru z soku gęstego szacowana jest na poziomie ponad 21 000 ton.

Reklamy

Z tej okazji 7 marca, na zaproszenia kierownictwa Cukrowni Werbkowice, fabrykę odwiedzili parlamentarzyści: poseł do Parlamentu Europejskiego Beata Mazurek, poseł RP Tomasz Zieliński oraz senator RP Jerzy Chróścikowski. W wydarzeniu wzięli udział także: wójt gminy Werbkowice Agnieszka Skubis-Rafalska, przedstawiciele plantatorów buraka cukrowego oraz zarządu KSC: Krzysztof Kowa, prezes zarządu oraz członkowie zarządu Marek Dereziński, Tomasz Olenderek, Zdzisław Salus, a także kierownictwo cukrowni, na czele z dyrektor Marylą Symczuk.

Uczestnicy spotkania zapoznali się procesem produkcyjnym cukru, odwiedzając m.in: sterownię główną, wirownię, pakownię, nowy terminal załadunku cukru w cysterny kolejowe, suszarnię niskotemperaturową wysłodków oraz zbiorniki soku gęstego.

Poseł PE Beata Mazurek podkreśliła, że tutejsza cukrownia jest bardzo dobrze przygotowana do kampanii sokowej, a ekologiczna suszarnia wysłodków podkreśla nowoczesne spojrzenie na działalność w branży rolno-spożywczej. Poseł Mazurek podsumowała także ostatnią kampanię cukrowniczą:

Okres od września do zakończenia kampanii był trudny ze względu na szkodniki i warunki pogodowe, ale rolnicy potrafią sobie z tym radzić. Mam głęboką nadzieję, że tegoroczne warunki pogodowe okażą się znacznie lepsze.

Pomimo krótkiego czasu pomiędzy kampanią buraczaną, zakończoną w grudniu, a kampanią sokową cukrownia przeprowadziła w niezbędnym zakresie przegląd oraz remont stacji pracujących w trakcie kampanii sokowej. Należy podkreślić, że w trakcie kampanii sokowej cukrownia pracuje w systemie czterozmianowym obsadzając wszystkie stacje technologiczne tylko pracownikami stałymi.

 Do kampanii sokowej odniósł się prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Krzysztof Kowa:

Kampanie sokowe w Krajowej Spółce Cukrowej prowadzimy od czterech lat. Są to trzy oddziały: Cukrownia Werbkowice, Cukrownia Kruszwica oraz Cukrownia Nakło. Ten proces pozwala przede wszystkim na usprawnienie logistyki i obniżenie kosztów produkcji.

Jak wyjaśnia Maryla Symczuk, dyrektor Cukrowni Werbkowice:

Kampania sokowa to przerób soku gęstego z buraków na cukier. Produkcja cukru z soku gęstego, wytworzonego wcześniej i przechowywanego w specjalnych zbiornikach to metoda, która pozwala na zwiększenie możliwości przerobowych zakładów, a tym samym skrócenie czasu przerobu buraków w trudnych warunkach jesienno–zimowej kampanii buraczanej. Odkładanie soku gęstego pozwala na lepszą organizację pracy cukrowni w trakcie kampanii buraczanej oraz na obniżenie kosztów.

KSC szacuje, że większość cukru wyprodukowanego w kampanii cukrowniczej 2020/2021 trafi na krajowy rynek, reszta zostanie skierowana na eksport, w tym drogą morską na rynki spoza UE, dzięki wybudowaniu przez KSC terminalu cukrowego w Gdańsku, który systematycznie zwiększa swoje moce przeładunkowe.

Cukrownia Werbkowice w kampanii 2020/2021 z 888 tys. ton buraków wyprodukowała 106 tys. ton cukru, a cała Krajowa Spółka Cukrowa z 6,25 mln ton buraków uzyskała blisko 820 tys. ton cukru.


(info, fot. KSC / Cukrownia Werbkowice)


Relacja z wizyty w Panoramie Lubelskiej:

https://lublin.tvp.pl/52663737/kampania-sokowa


Zobacz też:

Gmina Uchanie: Nielegalnie produkował papierosy

Gmina Uchanie: Nielegalnie produkował papierosy

 

Lykoland