19 kwietnia 2024

Werbkowice: Rekordowa kampania sokowa Polskiego Cukru

W Krajowej Spółce Cukrowej S.A. „Polski Cukier” zakończyła się kampania sokowa. Kampania sokowa to przerób soku gęstego z buraków na cukier. Kampania prowadzona była już w trzech Oddziałach: Cukrowni Kruszwica, Cukrowni Nakło oraz w Cukrowni Werbkowice.

 

Od początków działalności branży cukrowniczej w XIX wieku do lat 80-tych, kiedy to podjęto w Polsce pierwsze próby produkcji cukru z soku gęstego produkcja cukru z buraków odbywała się sezonowo. Zaczynała się na początku jesieni, kiedy to zbierano z pól buraki i trwała do połowy zimy, kiedy przerabiane były ostatnie zapasy. Produkcja cukru z soku gęstego, wytworzonego wcześniej i przechowywanego w specjalnych zbiornikach, to metoda umożliwiająca zwiększenie możliwości przerobowych zakładów, a tym samym skrócenie czasu przerobu buraków w trudnych warunkach jesienno – zimowej kampanii buraczanej.

Jak powiedział Krzysztof Kowa, Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej: „Odkładanie soku gęstego pozwala na lepszą organizację pracy cukrowni w trakcie kampanii buraczanej oraz na obniżenie kosztów. W tym roku po raz pierwszy przeprowadziliśmy kampanię w Cukrowniach w Kruszwicy i Nakle”.

W trzech cukrowniach KSC (KSC posiada łącznie siedem cukrowni w Polsce) znajduje się pięć zbiorników na sok gęsty o łącznej pojemności ok. 150 tys. m3. W trakcie kampanii sokowej w 2019 roku od marca do maja, z odłożonego soku gęstego, cukrownie wyprodukowały ponad 94 tys. ton cukru. Krajowa Spółka Cukrowa w obu kampaniach: buraczanej i sokowej, wyprodukowała łącznieok. 910 tys. ton cukru.

 

***

 

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jest największym w Polsce i ósmym, co do wielkości, producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz zakład przetwórstwa owocowo – warzywnego „Polskie Przetwory” z siedzibą we Włocławku.

Podstawowy przedmiot działalności Krajowej Spółki Cukrowej S.A. stanowi produkcja i sprzedaż cukru, handel wyrobami powstałymi w trakcie jego wytwarzania oraz przetwórstwo owocowo-warzywne.

Odbiorcami produktów Spółki sprzedawanych pod marką „Polski Cukier” są zarówno uznane firmy polskie, jak i renomowane koncerny międzynarodowe. Budowana przez lata Grupa Kapitałowa Krajowej Spółki Cukrowej S.A. działa dzisiaj w pięciu sektorach rynku rolno-spożywczego. Podstawowym sektorem Grupy pozostaje przemysł cukrowniczy. Cztery kolejne to przemysł cukierniczy, przemysł przetwórstwa owocowo-warzywnego, przemysł zbożowo-młynarski oraz przemysł ziemniaczany. Do Grupy Kapitałowej KSC S.A. należą dzisiaj poza KSC S.A. cztery produkcyjne spółki zależne:

• Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie „PZZ” w Stoisławiu S.A.,

• Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o.,

• Przedsiębiorstwo Przemysłu Ziemniaczanego Trzemeszno Sp. z o.o.

• Î.C.S.„Moldova Zahăr” SRL w Republice Mołdawii.

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. w kampanii cukrowniczej2018/2019 skupiła prawie 6 milionów ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 910 tys. ton cukru. Jest to najlepszy wynik w historii firmy. W 2018 r. buraki cukrowe uprawiane były na areale ponad 100 tys. hektarów, przez 15,5 tys. plantatorów.

 

(info i fot. KSC)