Przetwórstwo buraków cukrowych – tego tematu zajęć pozalekcyjnych Młodzieżowej Grupie Zwolenników Uprawy Buraków Cukrowych – Wschód brakowało do zrealizowania swojego programu edukacji.
W sobotnie południe, 6 listopada, podczas słonecznej, pięknej pogody, mogliśmy zwiedzić i zapoznać się z częścią przyjmowania i oceny surowca Cukrowni Werbkowice należącej do Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
Poznaliśmy rozmieszczenie budynków produkcyjnych i magazynowych, drogę technologiczną buraków od ważenia po oczyszczanie i transport do krojenia.
Nowoczesny zakład robi wrażenie. Ze względów sanitarno – epidemiologicznych oraz standardów jakości stosowanych przy produkcji cukru, nie mogliśmy niestety wszędzie zajrzeć.
Podczas spotkania padło wiele pytań dotyczących samego zakładu, a szczególnie zasad funkcjonowania Laboratorium Surowcowego. Dyrektor Maryla Symczuk wraz z dyrektorem Edmundem Kawką i Inspektorem Adamem Zychem, udzielili wielu wyczerpujących informacji.
Na zakończenie, przy gorącej herbacie, podsumowaliśmy nasze spotkanie.
Dziękujemy bardzo za poświęcony czas i zaangażowanie pracowników KSC S.A. Cukrownia Werbkowice. W przyszłym roku chcemy również pogłębiać wiedzę i doświadczenie w uprawie buraków cukrowych.
Zarząd Grupy
(fot. MGZUBCW)
Zobacz też:
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. nowym członkiem Bussines & Science Poland
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. nowym członkiem Bussines & Science Poland