28 kwietnia 2024

Z wizytą w Cukrowni Werbkowice (ZDJĘCIA)

Przetwórstwo buraków cukrowych – tego tematu zajęć pozalekcyjnych Młodzieżowej Grupie Zwolenników Uprawy Buraków Cukrowych – Wschód brakowało do zrealizowania swojego programu edukacji.

W sobotnie południe, 6 listopada, podczas słonecznej, pięknej pogody, mogliśmy zwiedzić i zapoznać się z częścią przyjmowania i oceny surowca Cukrowni Werbkowice należącej do Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Poznaliśmy rozmieszczenie budynków produkcyjnych i magazynowych, drogę technologiczną buraków od ważenia po oczyszczanie i transport do krojenia.

Nowoczesny zakład robi wrażenie. Ze względów sanitarno – epidemiologicznych oraz standardów jakości stosowanych przy produkcji cukru, nie mogliśmy niestety wszędzie zajrzeć.

Podczas spotkania padło wiele pytań  dotyczących samego zakładu, a szczególnie zasad funkcjonowania Laboratorium Surowcowego. Dyrektor Maryla Symczuk wraz z dyrektorem Edmundem Kawką i Inspektorem Adamem Zychem, udzielili wielu wyczerpujących informacji.

Na zakończenie, przy gorącej herbacie, podsumowaliśmy nasze spotkanie.

Dziękujemy bardzo za poświęcony czas i zaangażowanie pracowników KSC S.A. Cukrownia Werbkowice. W przyszłym roku chcemy również pogłębiać wiedzę i doświadczenie w uprawie buraków cukrowych.

­

Zarząd Grupy

(fot. MGZUBCW)


Zobacz też:

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. nowym członkiem Bussines & Science Poland

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. nowym członkiem Bussines & Science Poland