25 kwietnia 2024

4 Perły dla produktów kuchni regionalnej z Lubelszczyzny

Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego poinformowała o zakończeniu obrad kapituły nagrody „Perła”. Tytułem „Perła 2013” nagrodzone zostały aż cztery produkty kuchni regionalnej z województwa lubelskiego.

Nagrody otrzymały:

– „dzik pieczony w skórze z farszem” Wiesława Wójcika z Zezulina Pierwszego,

– „piernik lubelski” Anny Sawy z Jabłonnej,

– „karp pieczony w ziołach” Gminnego Koła Aktywnych Kobiet z Fajsławic

– oraz „izbickie golasy zawijane w liście chrzanowe” Elżbiety Wójcik z restauracji Koncertowa z Lublina.

 

Ponadto honorową nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” otrzymało Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” z Lublina

za działalność na rzecz zachowania polskich tradycji kulinarnych.

 

Nagrody zostaną wręczone 22 września br. podczas targów Polagra w Poznaniu.

Nagrodzone produkty i potrawy otrzymały nominacje do „Pereł” podczas tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w Zamościu.