25 kwietnia 2024

Horodło: Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny 2013

W dniu 21.07.2013 r. na boisku sportowym w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny. Podczas jarmarku rozstrzygnięto konkurs na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2013”.


Komisja po ocenie produktów wg kategorii przyznała nagrody:


I nagrody

1. KGW Zosin – za „Chleb żytnio – razowy na zakwasie””

2. KGW Mołodiatycze „Nalewka sosnówka”

3. KGW Tuczapy „Pasztet regionalny z fasoli”


II nagrody

1. KGW Horodło za „Pierogi babci Jasi”

2. KGW Miętkie „Nalewka z dziurawca”

3. KGW Matcze „Dzik faszerowany kaszą jęczmienną”

 

III nagrody

1. KGW Poraj za „Ciasto Trociniak”

2. KGW Rogalin alkohol „Wilgoć wąwozu”

3. KGW Liski – ”Mix pierogów”


oraz przyznała wyróżnienia:

 

I wyróżnienie

1. KGW Modryń – Kolonia za „Chrust pokoleniowy”

2. Marek Kopeć – Koło Łowieckie nr 40 Szarak w Strzyżowie „Napój żniwiarzy”

3. KGW Bereżnica „Rolada Staropolska z kapustą, grzybami i ryżem”

 

II wyróżnienia

1. KGW Matcze za „Ciasto Snickers”

2. KGW Modryń Kolonia „Nalewka Dereniówka”

3. KGW Mołodiatycze „Paluszki z bekonem”


III wyróżnienia

1. KGW Miętkie „Sernik prababci”

2. KGW Zosin „Whisky z kukurydzy”

3. Aleksandra Kopeć – Koło Łowieckie nr 40 Szarak w Strzyżowie „Szczupak biały”


Nagrody specjalne Wójta Gminy Horodło otrzymały KGW

1. KGW Bereżnica za „Nalewkę z czeremchy”

2. KGW Liski „Chleb razowy”

3. KGW Poraj „Udka pieczone z cukinią i bobem”

 

Info i fot. UG Horodło