Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów Janowiec 2012

Takich rarytasów jak: kibiny, smocza krew, ćwikiełki, buroczok czy pampuchy z czybrycio będzie można posmakować podczas wojewódzkiego finału XII Edycji konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy. Zapraszamy wielbicieli potraw regionalnych do odwiedzenia Zamku w Janowcu k. Kazimierza Dolnego w niedzielę 15 lipca.

Reklamy

W konkursowe szranki stanie ponad 120 wystawców prezentujących prawie 200 produktów.

Nagrodzone specjały ubiegać się będą o ogólnopolską nagrodę „Perła” – najważniejszy tytuł przyznawany w Polsce produktom regionalnym.

 

Początek – godz. 12.00

 

W programie m.in.:

– kiermasz produktów regionalnych,

– pokaz wypieku cebularza lubelskiego w wykonaniu Krzysztofa Hetmana-Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z piekarzami z piekarni „Grela” z Mełgwi,

– seminarium „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”,

– koncerty zespołów ludowych.

 

Konkurs organizują: Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.