Powiatowy Festyn Agroturystyczny

22 lipca 2007 roku na stadionie sportowym w Horodle w upalne popołudnie odbył się VII Powiatowy Festyn Agroturystyczny.

Reklamy

Atrakcjami festynu były występy regionalnych kapel ludowych wraz z tańcami i przyśpiewkami, przejażdżki konne i bryczkami, łakocie, lody, baloniki na druciku, cukrowa wata i inne atrakcje. Dla złaknionych i spragnionych oferowano grochówkę i różnorodne napoje.

Szczególnym powodzeniem cieszyło się stoisko stowarzyszenia agroturystycznego.

Zorganizowano konkurs „ Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2007”.
Goście mogli spróbować domowego smalcu, kasaczki Stefci z sosem grzybowym z surówkami, słone paluszki domowe, ser żółty z mleka krowiego, miód pszczeli wielokwiatowy, pierogi z soczewicą, gryczaki Cegielskie. Dla smakoszy, oczywiście w niewielkich ilościach – wspaniałe nalewki z berberysu, lipy, aronii, mniszka lekarskiego, myśliwską, z czarnego bzu, mięty, jarzębiny, agrestu, porzeczki, żołądkowa z kwiatu dziurawca i wiele innych. Degustacja potraw cieszyła się wielkim powodzeniem, zwłaszcza u wczasowiczów, którzy bawili się na festynie.

Swoje stoiska mieli także miejscowi twórcy ludowi, u których można było zaopatrzyć się w szereg pamiątek regionalnych.

W ramach festynu odbyły się również pokazy Straży Granicznej.

Sceneria spotkania była bardzo piękna, a ponieważ zostało jasno i wyraźnie określone, że był to festyn agroturystyczny, że panował tam regionalizm, były serwowane najlepsze potrawy w naszym regionie, to wszystko przyciągnęło ludzi. Ważny był też styl tego spotkania, były tam władze Powiatowe i Gminne. Mówiło się o miłym wypoczynku, o tym żeby Goście się u nas dobrze czuli.

Była to impreza ciekawa, bardzo dobra i potrzebna dla społeczeństwa. Powinna być częściej organizowana. Imprezy takie mobilizują społeczeństwo do lepszej organizacji oraz wspólnego działania w zakresie rozwoju agrobiznesu i agroturystyki.

Podczas festynu rozstrzygnięto konkurs na najlepszy hrubieszowski produkt kulinarny. Oto protokół z posiedzenia Komisji w sprawie rozstrzygnięcia konkursu
„Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2007”

Komisja w składzie:
1. Elżbieta Nej-Jeger
2. Jan Grabarczuk
3. Anna Koszałko
4. Monika Podolak
obradowała w dniu 22 lipca 2007 roku podczas VII Festynu Agroturystycznego w Horodle.

Komisja po ocenieniu zaprezentowanych produktów postanowiła wyróżnić je w następującej kolejności:

1. Kaszaczki Stefci z sosem grzybowym z surówkami –KGW Mircze
2. Smalec Hrubieszowski Pani Alicji Lipian z Dąbrowy Masłomęckiej
3. Nalewka z berberysu – KGW Mircze
4. Nalewka z lipy – Pani Alina Kicun z Rogalina
5. Słone paluszki domowe – KGW Mircze
6. Ser żółty z mleka krowiego – Pani Małgorzaty Echta ze Szpikołos
7. Miód pszczeli wielokwiatowy – Pani Wiesławy Adamczuk z Cegielni
8. Nalewka myśliwska KGW z Uchań
9. Pierogi z soczewicą – Pani Elżbiety Mic z Husynnego
10. Gryczaki Cegielskie – Pani Wiesławy Adamczuk z Cegielni.

tekst i foto
Starostwo Powiatowe

zobacz zdjęcia >>