24 kwietnia 2024

Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny w Horodle

W niedzielę 22 lipca 2012 r. na boisku sportowym w Horodle odbył się tegoroczny Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny.

Główne zadania zostały osiągnięte przez promocję produktów kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich, gospodarstw agroturystycznych z powiatu hrubieszowskiego oraz chełmskiego. Wystawcami produktów kulinarnych były Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Horodło, Kopyłowa, Poraja, Bereżnicy, Rogalina, Mołodiatycz, Kol. Modryń, Miętkiego, Gminna Rada Kobiet z Werbkowic, właściciele gospodarstw agroturystycznych Powiatowego Centrum Stowarzyszenia Agroturystyki w Hrubieszowie oraz osoby indywidualne.

Podczas festynu rozstrzygnięto konkurs na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2012”.
 
Komisja w składzie:
 
Renata Kleczkowska-Pałka – właściciel Restauracji „Colltura” w Hrubieszowie,
Janusz Kawecki – kucharz restauracji „Sława” w Horodle,
Krystyna Ulanicka – właścicielka gospodarstwa agroturystycznego „Pod Świerkami” w Dubience,
Paweł Kłosiński – inspektor Wydziału Edukacji, Kultury, Kultury Fizycznej i Turystyki w Starostwie Powiatowym w Hrubieszowie,

po ocenie produktów wg kategorii:
– Ciasta, chleby i inne wypieki;
– Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
– Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane)

i ocenie według następujących kryteriów:
– smak potrawy
– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy
– oryginalność potrawy
– sposób podania i prezentacji potrawy
przyznała:

I nagrody

1. Gminnej Radzie Kobiet z Werbkowic za „Warzonkę Kryształówkę”

2. KGW Poraj – „Sękacz z jeżami”

3. KGW Bereżnica – „Strucla z makiem i fasolą Jaś”

 

II nagrody

1. KGW Bereżnica – „Nalewka z czereśni”

2. KGW Miętkie – „Chleb Anny P”

3. KGW Kopyłów – „Tort Weselny”

 

III nagrody

1. KGW Poraj – „Glif herbaciany”

2. Piotr Urbaniuk zam. Łuszków „Chleb z pieca”

3. KGW Mołodiatycze – „Placki z kapustą i sosem pieczarkowym”

 
oraz wyróżniła:

1. Piotr Urbaniuk zam. Łuszków „Masło swojskie solone”

2. Halina Fabian zam. Horodło „Pasta z bobu”

3. KGW Rogalin „Napój miętowy z cytryną i miodem”

4. Jadwiga Węgrzyńska zam. Horodło „Pierogi z pieczarkami”

5. KGW Mołodiatycze „Nalewka orzechowa”

6. Halina Fabian zam. Horodło „Kurczak z kaszą i grzybami”

7. Danuta Bednarczuk „Jaja przepiórcze w pieczarkach”

8. KGW Rogalin „Nalewka orzechowa”

9. GRK Werbkowice „Placki z soczewicą”

Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2011 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

Uatrakcyjnieniem Jarmarku był koncert zespołu „Meffis”, Kapeli Ludowo-Podwórkowej „Horodlacy”, młodzieżowych zespołów wokalnych z GOK Horodło. Ponadto imprezie towarzyszyły przejażdżki bryczką, atrakcje dla dzieci i młodzieży. Imprezę zakończono zabawą taneczną z zespołem „Nexus”.

Organizatorzy składają serdeczne podziękowania wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i udział w imprezie.

Galeria zdjęć 

Źródło: GOK Horodło