24 kwietnia 2024

Dlaczego warto ogrzewać dom orzechem wysokokalorycznym

Mieszkasz w domu jednorodzinnym i zastanawiasz się, jaki jest najlepszy sposób na zapewnienie rodzinie ciepła? A może szukasz rozwiązania na obniżenie kosztów ogrzewania? Poniższy artykuł zapozna cię z charakterystyką ogrzewania węglem kamiennymi pomoże ci podjąć decyzję. Nie daj się zaskoczyć zimie! Warto pamiętać, że wiosna i lato to najlepszy czas na zgromadzenie opału w korzystnej cenie czy ewentualne zmiany instalacji grzewczej w domu.

 

Czym jest węgiel orzech

Orzech wysokokaloryczny to materiał opałowy pozyskiwany z dobrej jakości węgla kamiennego. Wśród użytkowników pieców węglowych cieszy się szczególnym powodzeniem dzięki swoim właściwościom.

 

Właściwości fizyczne węgla orzecha

Orzech wyróżnia się spośród innych rodzajów węgla kamiennego dużą granulacją (wielkością ziaren), która może wynosić 40-90 mm. Orzech wysokokaloryczny zaliczamy więc do węgli grubych.

 

Właściwości płomienne orzecha

Użytkownicy cenią ogrzewanie domu orzechem, ponieważ należy on do grupy węgli wysokopłomiennych, co oznacza, że spala się długim i bardzo jasnym płomieniem.

 

Wartości opałowe orzecha

Orzech wysokokaloryczny zawdzięcza swoją nazwę dużym właściwościom opałowym. Kaloryczność materiału to stosunek megadżuli (MJ), czyli jednostki energii i ciepła do kilogramów zużywanego paliwa. Orzech może osiągnąć od 24 do 28 MJ/kg, zalicza się więc do wysokokalorycznych materiałów. Taki opał doskonale sprawdza się zimą, ponieważ duże ziarna węgla długo trzymają i oddają ciepło.

 

Węgiel orzech przyjazny środowisku

Wbrew pozorom, ogrzewając dom węgiel masz wpływ na środowisko naturalne. Każdy producent podaje specyfikacje swojego węgla orzecha, który w zależności od tego, jakim procesom przygotowawczym został poddany oddaje mniej lub więcej popiołu i siarki. Przeciętny orzech emituje 12-14% popiołu i 0,6-0,8% siarki. Ale wystarczy rozejrzeć się na rynku ofert, gdzie można znaleźć węgiel orzech od Rowexu, który oddaje tylko 6% popiołu i 0,2% siarki. Zwłaszcza popiół jest nie bez znaczenia, ponieważ operator kotłowni w domu będzie musiał go regularnie opróżniać z kotła, a im mniej dodatkowej pracy, tym lepiej.

 

Węgiel orzech – workowany czy luz?

Zdecydowanie poleca się kupowanie węgla orzecha workowanego. Po pierwsze masz 100% pewność, że otrzymujesz dokładnie tyle kilogramów opału, za ile płacisz. Po drugie nieuczciwy sprzedawca nie ma możliwości dorzucić do towaru np. innego, tańszego węgla, którym „uzupełni” kilogramy i zostawi cię z niepełnowartościowym opałem. Ostatnią zaletą węgla orzecha workowanego jest łatwość transportu i możliwość wygodnego przechowywania w kotłowni.

 

 

fot. mat. sponsora