Dobry kelner wizytówką lokalu

W Zespole Szkół nr 1 w Hrubieszowie od stycznia do marca odbywał się kurs – „Kelner, barman, kelner od wina i wody”. Cieszył się on wyjątkowym zainteresowaniem, a wzięło w nim udział ponad 90 uczniów ( 3 grupy) i 6 nauczycieli. Uczestnicy mogli poznać tajniki bycia kelnerem, barmanem, baristą czy sommelierem.

Reklamy

Dużym zainteresowaniem cieszyły się przede wszystkim zajęcia warsztatowe. Kursanci uczyli się przenosić tace, talerze, serwować dania z półmiska, gasić świecę, otwierać i degustować wino, sporządzać drinki, a także parzyć kawę.

Kurs zakończył się egzaminem w formie testu. Uczestnicy otrzymali zaświadczenie w języku polskim i certyfikat w języku angielskim.

Zainteresowanie kursem jest nadal duże i już w maju kolejna grupa weźmie udział w kolejnym szkoleniu.

Kurs „Kelner, barman, kelner od wina i wody” prowadzi p. Grzegorz Górnik – założyciel Akademii Kelnerskiej. W naszej szkole organizacją kursu zajmuje się p. Joanna Janicka.

 

Joanna Janicka