Herbata z imbirem – nie tylko na przeziębienie

Imbir jest niezwykłą przyprawą, która wyróżnia się piekącym i jednocześnie słodko-gorzkim smakiem oraz orzeźwiającym aromatem. W kuchni azjatyckiej z jego dobroczynnych właściwości korzysta się od tysięcy lat, a dawniej stanowił on jeden z najcenniejszych towarów w handlu międzynarodowym. Chociaż z racji swojego pikantnego smaku nie zaleca się spożywania go na surowo, to znakomicie sprawdza się jako przyprawa.

Reklamy

 

Właściwości imbiru

Imbir dodany do potraw nadaje im wyjątkowego, orientalnego charakteru. Jest on wykorzystywany w kuchni na różne sposoby – młode kłącza można kandyzować, a starsze korzenie suszyć. Imbir dodaje się do piw typu ginger, a także do herbat. Pyszna Herbata z imbirem – w sam raz na deszczowe dni!  Imbir nie tylko nadaje smaku i aromatu, ale ma również cenne właściwości lecznicze.

Posiekany i wymieszany z miodem imbir to skuteczny środek zapobiegający przeziębieniu. Wykazuje on działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Ponadto wspiera procesy trawienne oraz wchłanianie składników odżywczych, a do tego zapewnia ochronę żołądka przed wrzodami, ponieważ przyspiesza produkcję śluzu. Znakomicie łagodzi wzdęcia, a dodany w formie olejku do kąpieli przynosi ulgę w stanach zapalnych stawów.

Jak rozgrzać się chłodne dni?

Herbata z imbirem idealnie sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. Taki napar warto pić profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ skutecznie wzmacnia on odporność i chroni przed przeziębieniem. Pomaga także przy zatkanym nosie – charakterystyczny, pikantny aromat imbiru skutecznie odtyka nos i ułatwia oddychanie.

Napój herbaciano-imbirowy świetnie sprawdzi się również po stresującym dniu, ponieważ koi nerwy i ułatwia uspokojenie się. Aby wzmocnić ten efekt, można wziąć ciepłą kąpiel z olejkiem imbirowym. Herbata w połączeniu z imbirem wykazuje jeszcze silniejsze działanie antyoksydacyjne i hamujące rozwój komórek nowotworowych niż sam napar herbaciany. W świetle najnowszych badań imbir może być bardzo skutecznym wrogiem raka, dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety.

 

(tekst i fot. mat. sponsora)