23 kwietnia 2024

Hrubieszów: Olimpiada Wiedzy o Żywieniu [ZDJĘCIA]

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie wystartowali w eliminacjach okręgowych XXVII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.

„Młody człowiek jest wrażliwy na prawdę, sprawiedliwość i piękno. Pragnie odnaleźć siebie samego, dlatego szuka wartości, i ceni tych ludzi, którzy ich nauczają i według nich żyją”. Cytat, którego autorem jest Jan Paweł II, towarzyszył eliminacjom okręgowym XXVII edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu, którą przeprowadzono 2 grudnia 2022 r. w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie.

Naszą szkołę reprezentowali: Marta Oksętiuk oraz Łukasz Adamowicz – uczniowie klas: IV t5f i IV tb, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

­

Tematyką wiodącą tegorocznej XXVII edycji były „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.

Celem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu było rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka oraz rolą żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym. Ponadto Olimpiada postawiła sobie za cel tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. Jej program obejmował między innymi: spotkanie organizacyjne uczestników i opiekunów z Komisją Okręgową reprezentowaną przez dr inż. Agnieszkę Malik – pracownika naukowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz mgr Urszulę Gralewską – starszego wizytatora Kuratorium Oświaty w Lublinie, eliminacje pisemne, które obejmowały test i zadanie praktyczne, wykład prof. dr hab. Józefa Korczaka – zastępcy przewodniczącego Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”.

W Olimpiadzie brało udział 85 uczniów szkół ponadgimnazjalnych i ponadpodstawowych z województwa lubelskiego i świętokrzyskiego, którzy uczestniczyli wcześniej w eliminacjach szkolnych. Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania dotyczące tematyki wiodącej oraz zadania z zakresu gastronomii, kelnerstwa, żywności i żywienia. Ponadto uczniowie musieli wykonać zadanie praktyczne w formie projektu z zakresu planowania, organizacji i oceny żywienia. Zadanie praktyczne uczestników sprawdzać będzie komisja oceniająca w Szczecinie, powołana przez przewodniczącego Komitetu Głównego.

Udział w olimpiadzie dał uczniom możliwość sprawdzenia swojej wiedzy i umiejętności z zakresu żywienia człowieka oraz nawiązania nowych znajomości wśród rówieśników z innych szkół.


­

info i fot. Magdalena Jędruszczak


Zobacz też:

Prawo: Nowe zasady prawa pracy w związku z dyrektywą europejską

Prawo: Nowe zasady prawa pracy w związku z dyrektywą europejską


Zerknij na Instagram →