19 kwietnia 2024

Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2008

Zarząd Powiatowego Centrum Stowarzyszenie Agroturystyki w Hrubieszowie z siedzibą w Horodle oraz Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie zapraszają wszystkich miłośników gotowania i smakoszy tradycyjnych potraw kulinarnych związanych z ziemią hrubieszowską do wzięcia udziału w konkursie na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny – 2008 r.”

Celem konkursu jest:
• poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą się stać jego wizytówką;
• poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;
• upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.

Konkurs odbędzie się w niedzielę, 27 lipca 2008 r. podczas Nadbużańskiego Jarmarku Agrotorystycznego 2008 r. w Horodle.
Dla zwycięzców przewidziano atrakcyjne nagrody.
Szczegółowych informacji o konkursie udziela Gminny Ośrodek Kultury w Horodle (tel. 084 651 51 01).

Projekt jest współfinansowany przez Zarząd Powiatu w Hrubieszowie w ramach umowy o wsparcie realizacji zadania publicznego.

***

Regulamin

1.Organizatorem konkursu jest:
Zarząd Powiatowego Centrum Stowarzyszenie Agroturystyki w Hrubieszowie z siedzibą w Horodle oraz Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

2.Celem konkursu jest:
poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego, które mogą się stać jego wizytówką;
poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;
upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.

3.Uczestnikami konkursu mogą być:
osoby indywidualne;
organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.

4.Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:

1)Ciasta, chleby i inne wypieki;
2)Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
3)Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).

5.Warunki uczestnictwa:
1)zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22-523 Horodło, tel. 084 651 51 01;
2)przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny” mogą przygotować dowolną ilość produktów w różnych kategoriach.

6.Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.

7.Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów:
1)smak potrawy /1-10 punktów/;
2)regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy /1 -5 punktów/;
3)oryginalność potrawy /1- 5 punktów/;
4)sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.) /1 – 5 punktów/.
Maksymalnie uczestnik może otrzymać 25 pkt.

8.Nagrody w poszczególnych kategoriach:
I miejsce – nagroda rzeczowa o wartości 400 zł;
II miejsce – nagroda rzeczowa o wartości 300 zł;
III miejsce – nagroda rzeczowa o wartości 200 zł.
Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe i upominki.

9.Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 27 lipca 2008 r. podczas Nadbużańskiego Jarmarku Agroturystycznego w Horodle.