Idzie lato, czas się ochłodzić! Co wtedy pić i jeść?

Na wiosnę i lato czeka się przez cały rok, ale czasami nadmierny upał może być dokuczliwy na tyle, że szukamy sposobów na ochłodzenie się. Do wyboru jest wiele opcji – m.in. możesz wprowadzić do codziennego menu kilka produktów. Jakich? Kilka skutecznych sposobów na upał znajdziesz poniżej.

Reklamy

 

Co nas idealnie ochłodzi?

Podczas gorących dni potrzebujesz wielu drobiazgów, m.in. kremu z filtrem przeciwsłonecznym, kapelusza lub czapki, okularów przeciwsłonecznych itd. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, co jesz i pijesz podczas upału.

Woda mineralna – numer 1 na upał

Najlepiej obniża temperaturę ciała woda mineralna. Jeśli wypijamy jej około 2-3 litrów dziennie, ochroni nas przed upałami. Warto mieć butelkę wody w torebce lub plecaku albo usiąść w lokalu.

Nie zamawiaj jednak wody ani innych napojów prosto z lodówki, gdyż duża różnica temperatur może doprowadzić nawet do kataru. Kostkarka do lodu to urządzenie numer jeden w każdym lokalu, ale orzeźwiające kostki lodu należy dodać do wody letniej, nie zaś lodowatej. Można do niej dodać zioła i cytrusy, aby wzbogacić jej smak. Serwowana z cytryną doskonale orzeźwia i smakuje!

Koktajle pełne witamin

Podobne działanie wykazują też koktajle przyrządzane na bazie warzyw, ziół i owoców. Sprawdzi się tu kruszarka do lodu, gdyż woda jest ich cennym składnikiem. Wystarczy połączyć np. jarmuż lub szpinak z ulubionymi owocami, aby przygotować wartościowy i orzeźwiający koktajl wiosenny. Zamiast wody można też użyć tłoczonego soku jabłkowego, a do gotowego napoju dodać kostki lodu.

Chłodnik zamiast gorącej zupy

Jesienią i zimą warto jadać gorące zupy, aby się rozgrzać, z kolei wiosną i latem warto zamawiać chłodniki – np. z botwinki, ogórka, litewski z jajkiem itd. Niezwykle orzeźwiają, a poza tym są pełne warzyw i ziół, więc dostarczą nam cennych witamin i składników odżywczych. Czerp z bogactwa natury i dodawaj do chłodników jak najwięcej zieleniny – to sezon na koperek, szczypiorek czy też natkę pietruszki, ale i miętę oraz melisę.

Warzywa i owoce na drugie śniadanie

Dużo wody zawierają też owoce i warzywa, dlatego warto po nie sięgać w ramach przekąski lub spożywać je na drugie śniadanie. Idealnie sprawdzą się arbuzy, melony, jabłka, cytrusy itd., gdyż mają właściwości chłodzące.

Dobre na upał będą też zielone warzywa, np. różne rodzaje sałat, seler naciowy, ogórki, papryka itd., ale także pomidory. W upalne dni apetyt jest mniejszy, dlatego zamiast gotować gorące i pożywne dania, lepiej jadać lekkie sałatki i grillowane warzywa, a do mięs serwować m.in. kefir lub maślankę.

 

(tekst i fot. mat. sponsora)