19 kwietnia 2024

Jak bezpiecznie przechowywać i podgrzewać ugotowaną żywność?

Kto nie lubi resztek? Nie tylko zapewniają łatwy lunch następnego dnia, ale także pozwalają nam ograniczyć marnowanie żywności i zaoszczędzić pieniądze.

Ryż

Jednak korzystanie z resztek może stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli nie są one prawidłowo przechowywane i podgrzewane. Aby mieć pewność, że paskudne bakterie nie zanieczyściły Twojej żywności, oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby upewnić się, że Twoja oszczędna kolacja nie wywoła żadnych problemów żołądkowych.

Ostrzeżenia o zatruciu pokarmowym od dawna kojarzone są z gotowanym ryżem. Jednak według NHS (National Health Service) niebezpieczeństwo nie tkwi w podgrzewaniu, ale w sposobie przechowywania.

Nieugotowany ryż może zawierać bakterie Bacillus Cereus, a te zarodniki mogą przetrwać nawet po ugotowaniu ryżu. Jeśli ten zostanie pozostawiony w temperaturze pokojowej, zarodniki mogą rozwinąć się w bakterie, które rozmnażają się i mogą wytwarzać toksyny, które prowadzą do zatrucia pokarmowego. Rozwiązaniem będzie magazynowanie ryży w szczelnym plastikowym opakowaniu na żywność w lodówce.

Podawaj ryż zaraz po ugotowaniu. Jeśli zostawisz go do schłodzenia, upewnij się, że ostygnie tak szybko, jak to możliwe (najlepiej w ciągu godziny) i przechowuj w lodówce nie dłużej niż jeden dzień.

Kurczak

Jeśli Twoja pieczona kolacja zrobiła wystarczająco dużo, by wypełnić tygodniowe pudełka na lunch, upewnij się, że przechowujesz ją we właściwy sposób. Przykryj i schłódź ją do temperatury pokojowej przed włożeniem do lodówki, a następnie przechowuj ją w plastikowych/szklanych opakowaniach przez trzech dni. Podczas podgrzewania upewnij się, że temperatura wynosi 70°C lub więcej, a patelnia jest cały czas nagrzana.

Jeśli kurczak został zamrożony przed gotowaniem, można go ponownie zamrozić po całkowitym ugotowaniu i schłodzeniu.

Czerwone mięso

Ugotowane mięso można zostawić w lodówce na kilka dni, a w tym czasie można je zjeść na zimno.

Jeśli odgrzewasz, wyjmij je z lodówki do temperatury pokojowej przed podgrzaniem. Używanie kuchenki mikrofalowej do mięs, takich jak kiełbasa, jest w porządku, ale czasami może zepsuć teksturę steków i pieczonych mięs. Zamiast tego skorzystać z patelni i podsmażyć przez kilka minut z każdej strony, aby rozgrzać całość.

Ziemniaki

Wokół gotowanych ziemniaków może być zamieszanie, ale dopóki są one pozostawione do ostygnięcia i odpowiednio przechowywane, nie zaszkodzą nikomu. W końcu, jak inaczej zrobiłbyś pyszną sałatkę ziemniaczaną lub gnocchi?

Ugotowane ziemniaki wszystkich rodzajów (tłuczone, gotowane, w mundurkach itp.) powinny być dobrze przechowywane w lodówce do trzech dni. Aby odpowiednio je podgrzać, włóż niedojedzoną porcję do niskiego piekarnika lub na suchą patelnię – zamiast do kuchenki mikrofalowej – dzięki temu uzyskają chrupkość.

Podsumowanie

Prawidłowe przygotowanie i przechowywanie żywności przy użyciu m.in. dedykowanych opakowań pozwoli na nie tylko dłuższe cieszenie się przygotowywanymi posiłkami, ale i oszczędność domowego budżetu. Warto więc mieć je pod ręką szczególnie, że można je również zabierać do pracy czy szkoły!

Partner artykułu: Prymus AGD

­

(tekst i fot. mat. partnera)