25 kwietnia 2024

Jak dbać o noże kuchenne

Jak wie każdy szef kuchni, posiadanie ostrych noży to sekret udanego przygotowywania potraw. Każdy kucharz wie, że zestaw niezawodnych, ostrych noży to rzecz niezbędna, która znacznie przyspiesza przygotowanie obiadu.

To frustrujące, jeśli zauważysz, że Twoje noże stępiły się w wyniku użytkowania. Tępy nóż nie tylko utrudnia siekanie składników, ale także zwiększa prawdopodobieństwo skaleczenia się z powodu dodatkowego nacisku, jaki wywierasz na ostrze. Na szczęście są rzeczy, które możesz zrobić, by dłużej działały sprawnie. Niezależnie od tego, czy wydałeś pieniądze na wymyślny zestaw noży, czy też kupiłeś je po okazyjnej cenie w supermarkecie, oto jak dbać o noże kuchenne.

Wiedza o pielęgnacji noży

Przechowuj noże osobno, na podzielonej tacy lub w bloku i trzymaj je poza zasięgiem dzieci. Pamiętaj, że jeśli trzymasz noże w szufladzie na sztućce, będą się szybciej tępić. Krojenie na twardych powierzchniach powoduje tępienie ostrza; drewniane i plastikowe deski do krojenia nie tępią ostrza tak bardzo jak szkło czy marmur. Odradzamy mycie noży kuchennych w zmywarce, nawet jeśli producent twierdzi, że jest to bezpieczne. Więcej na www.topsuplementy.com . Cykl mycia w zmywarce może spowodować korozję zarówno rękojeści, jak i ostrza, a niektóre programy pozostawiają przerwy między płukaniem, co daje szansę na rozwój rdzy. Nie mocz ich na dnie zlewu – łatwo o nich zapomnieć. Zawsze susz noże natychmiast po umyciu, aby uniknąć rdzewienia. Używaj osobnych noży do przygotowywania surowych i gotowanych potraw.

Wybór nowego zestawu noży

Szukasz nowego zestawu noży? Szukaj noży, które są dobrze wyważone i mają pełny tang (oznacza to, że materiał ostrza biegnie aż do podstawy rękojeści). Rękojeść powinna dopasowywać się do Twojej dłoni i umożliwiać pewny chwyt, nawet gdy masz mokre ręce. Gładka pięta zapewnia również bezpieczeństwo w przypadku, gdy ręce wyślizgną się podczas siekania.

Zasady przechowywania sztućow

Nie tylko noże mogą ulec zniszczeniu przez nieodpowiednie przechowywanie i czyszczenie. Jeśli masz duża ilość sztućców musisz zadbać o to, aby były przechowywane luzem. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup specjalnych separatorów do szuflad. Wiele osób ma zwyczaj trzymania ich w ociekaczach przy zlewie, ponieważ zawsze mamy je w zasięgu ręki. W ten sposób szybko stracą połysk, a nawet zaczną rdzewieć. Odkładaj je do szuflady od razu po umyciu, najlepiej przetarte papierowym ręcznikiem lub bawełnianą ściereczką. Jeśli używasz do tego ścierki, nie może to być ta sama ściereczka, której używasz np. do przecierania blatu. Serwis o podobnej tematyce to smedyczny.pl

­

tekst i fot. mat. partnera