23 kwietnia 2024

Kolejna edycja konkursu – „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2013”

Starosta Hrubieszowski, Wójt Gminy Horodło oraz Gminny Ośrodek Kultury w Horodle zapraszają do uczestnictwa w konkursie na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2013”.

Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 21 lipca r. podczas Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.

 


REGULAMIN

1.    ORGANIZATOREM KONKURSU JEST

 

STAROSTA HRUBIESZOWSKI

WÓJT GMINY HORODŁO

GMINNY OŚRODEK KULTURY W HORODLE 

 

             
2.    CELEM KONKURSU JEST:
•    poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla regionu hrubieszowskiego,  które mogą stać się   jego wizytówką;
•    poznawanie, gromadzenie i popularyzacja wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach domowych jak również przez lokalne organizacje;
•    upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów ziemi hrubieszowskiej i jej kulinarnego dziedzictwa w lokalnej ofercie agroturystycznej.

3.    UCZESTNIKAMI KONKURSU MOGĄ BYĆ:
•    osoby indywidualne
•    organizacje formalne i nieformalne, np. KGW, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne.

4.    PRODUKTY BĘDĄ OCENIANE W NASTĘPUJĄCYCH  KATEGORIACH:

•    Ciasta, chleby i inne wypieki;
•    Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
•    Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane).

5.    WARUNKI UCZESTNICTWA:
zgłoszenia do konkursu przyjmowane będą w GOK    w Horodle, ul. Hrubieszowska 1, 22-523 Horodło,  tel. 084 651 51 01, e- mail: domhor@interia.pl, lub w dniu konkursu

•    przystępujący do konkursu na „Hrubieszowski Produkt Kulinarny -2013 ” mogą przygotować dowolną ilość produktów w/w kategoriach, natomiast do oceny zgłaszają po jednym produkcie w każdej z wymienionych kategorii.   

6.    Produkty zgłoszone do konkursu oceniać będzie Komisja Konkursowa powołana przez organizatora.

7.    Każda potrawa zostanie oceniona według następujących kryteriów :
•    smak potrawy /1-10 punktów/;
•    regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy 
•    / 1 -5 punktów /;
•    oryginalność potrawy /1- 5 punktów /;
•    sposób podania i prezentacji potrawy (wygląd stoiska, nakrycie stołu, opis potrawy i sposób serwowania, itp.)   /1 – 5 punktów/. 
Maksymalnie uczestnik/wystawca/ może otrzymać 25 pkt.

8.    NAGRODY W POSZCZEGÓLNYCH KATEGORIACH:
•    I miejsce – nagroda rzeczowa  
•    II miejsce – nagroda rzeczowa  
•    III miejsce – nagroda rzeczowa 

Ponadto przewidziano dodatkowe nagrody rzeczowe  i upominki.

9.    Ogłoszenie wyników konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu 21 lipca br. podczas Powiatowego Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego w Horodle.

 
Regulamin oraz karty produktu dostępne również na naszej  stronie internetowej:  www.domhor.com