16 kwietnia 2024

Restauracja Gniecki w konkursie Wojewódzki Lider Smaku

Do konkursu na najlepsze potrawy i produkty spożywcze województwa lubelskiego „Wojewódzki Lider Smaku” przystąpiło w tym roku 13 firm, które wystawiły do oceny 16 wyrobów.

 

Wojewódzki Lider Smaku ruszył po raz dwunasty – Perły, sakiewki, delicje

Do konkursu na najlepszepotrawy i produkty spożywcze województwa lubelskiego „Wojewódzki Lider Smaku” przystąpiło w tym roku 13 firm, które wystawiły do oceny 16 wyrobów. Wyłącznym organizatorem przedsięwzięcia jest Regionalna Izba Gospodarcza w Lublinie. Jego celem jest przede wszystkim promocja najlepszych potraw oraz produktów spożywczych wytwarzanych przez przedsiębiorstwa mające swoje siedziby na terenie województwa lubelskiego

Łącznie w jedenastu  poprzednich edycjach „WLS” przyznane zostały certyfikaty dla ponad 200 potraw i produktów. Kapitule oceniającej  wyroby przewodniczy co roku prof. dr hab. Barbara Baraniak, kierownik Katedry Biochemii i Chemii Żywności  z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Ogłoszenie wyników konkursu i uroczyste wręczenie nagród  jest planowane na luty.

 

Uczestnicy XII edycji Programu Wojewódzki Lider Smaku

Firma / produkt lub potrawa:

 

Perła Browary Lubelskie SA – perła chmielowa

DOM-MAK Dąbrowski Jerzy- Makaron z jaj przepiórczych

Gniecki Hotel & Restauracja – Sakiewki z ciasta gryczanego z  farszem z kaczki serwowanej  z kurką na maśle oraz karmelizowaną figą (zdjęcie stoiska Gniecki podczas posiedzenia Kapituły)

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ludwinie – chleb żytni wieloziarnisty

Piekarnia-Cukiernia Abramowicz i Spółka Spółka Jawna – bułka z kiełkami żyta

Przedsiębiorstwo Społeczne „ProBono” Sp.  z o.o.- szczupak faszerowany

Wytwórnia Makaronu domowego POL-MAK SA – gniazda wstążki pełnoziarniste

Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Zagrodzie – kiełbasa szlachecka

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach – zsiadłe mleko

„Społem” Powszechna Spółdzielnia Spożywców „Robotnik” w Zamościu – wafle kajmakowe i chleb żytni bez drożdży

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Niedrzwicy Dużej – chleb żytni tradycyjny i francuskie delicje

„Symfonia Smaku” Kinga Rakowska – Kartacze z mięsem i boczkiem

„Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie – chleb świętej Hildegardy z Bingen i napoleonka

 


Na zdjęciu grupowym – uczestnicy  programu wraz  członkami kapituły (27 X 2016r. – I posiedzenie Kapituły Programu – Dwór Anna Jakubowice Konińskie).