Rodzaje kaw mlecznych na bazie espresso – co warto wiedzieć?

Przyrządzenie pysznej mlecznej kawy nie jest wcale trudnym zadaniem. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim to, aby znać odpowiednie proporcje i mieć oczywiście dobre espresso.

Reklamy

O czym należy pamiętać?

Tylko porządnie zaparzone espresso nadaje niesamowity smak, aromat i zapach kawie mlecznej. W dużej mierze na jakość espresso największy wpływ ma nie tylko jakość ciśnieniowego ekspresa do kawy, ale również gatunek samej kawy. Bardzo ważne jest także to, aby zachować odpowiednią temperaturę podania. Jeżeli istnieje taka możliwość, to warto wypróbować kilka odmian kaw mlecznych, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będzie wybrać tę, która najbardziej przypadnie nam do gustu. Każdy człowiek ma nieco inne kubki smakowe, dlatego też nie można wskazać najlepszej kawy mlecznej na bazie espresso.

Flat white

Flat white to jedna z niewielu odmian espresso, która nie posiada włoskiej nazwy, czy też włoskiego rodowodu. Flat white najprościej rzecz mówiąc to podwójne espresso, które najczęściej podawane jest w niewysokiej szklance. Flat white charakteryzuje się gładko spienionym i aksamitnym mlekiem. Objętościowo kawa tego typu jest bardzo zbliżona do cappuccino. Najlepsze kawy ziarniste flat white można skosztować w Australii i Nowej Zelandii.

Frappe

Grecka kawa mrożona Frappe dodaje energii i orzeźwia, dlatego też doskonale sprawdzi się w bardzo upalne dni. Warto wspomnieć także o tym, że mrożoną kawę z mlekiem można podawać z wieloma dodatkami. Do espresso i zimnego mleka bardzo często dodaje się kostki lodu. Nie można zapominać także o owocach sezonowych, które zaspokoją swoimi rewelacyjnymi walorami smakowymi. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się chorwacka odmiana, do której dodaje się popularną Coca-Colę.

Raf-coffee

Raf-coffee to doskonała kawa alternatywna o bardzo delikatnym kremowym smaku, która zaspokoi oczekiwania największych smakoszy espresso. Napój ten największym zainteresowaniem cieszy się w Rosji i krajach należących do byłego ZSRR. Raf-coffee powstaje z espresso, cukru waniliowego i chudej śmietanki. Jeżeli chodzi o dodatki, to warto wspomnieć o mielonym cynamonie, miodzie albo syropie lawendowym. Wiele osób do kawy raf dodaje także alkohol.

Jaka kawa jest najlepsza do mlecznego espresso?

Najlepszymi walorami smakowymi i zapachowymi może pochwalić się oczywiście kawa speciality z profesjonalnych palarni. Tego typu odmiany sprawdzą się zwłaszcza wtedy, gdy korzysta się z pomocy specjalnych młynków o dużej średnicy żaren. W przypadku kaw ziarnistych należy zadbać właśnie o to, aby porządnie je zmielić. Uważać należy na młynki udarowe, których ostrza niestety nagrzewają kawę. Najlepszym wyborem są żarowe młynki, dzięki którym można uzyskać drobniejszy przemiał. Aby wybrać najlepsze kawy ziarniste, należy zwrócić uwagę nie tylko na ich cenę i świeżość, ale również na kraj pochodzenia. Wysokiej klasy kawa speciality uprawiana jest w wysokich partiach gór. Na jakość poszczególnych ziarenek największy wpływ ma klimat, nasłonecznienie gleby i poziom nawodnienia. Godne polecenia są kawy pochodzące z Brazylii i Kostaryki.

(tekst i fot. mat. partnera)