Wiosna i lato pełne witamin – czyli świeże produkty, które warto spożywać

Wiosenny i letni jadłospis powinien być bogaty w sezonowe warzywa i owoce. Wspomniane produkty zapewnią ciału witaminy i minerały, których potrzebuje. Jakie świeże owoce i warzywa warto spożywać wiosną i latem, by nie brakowało nam energii, a organizm mógł sprawnie funkcjonować?

Reklamy

Szpinak

Szpinak jest znakomitym źródłem luteiny ważnej dla zdrowia oczu i zmniejszającej ryzyko zachorowania na raka piersi. Zielone liście dostarczają także tylakoidów zwiększających produkcję cholecystokininy w jelitach. Hormon ten zwiększa poczucie sytości, co wspiera utrzymywanie prawidłowej masy ciała. Szpinak bogaty w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy najlepiej jeść na surowo, np. dodając go do sałatek.

Botwinka

Botwinka to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Dostarcza nam witaminy z grupy B, jak również witaminy A, C, D, E oraz K. W botwince obecne są też żelazo, magnez, potas, fosfor oraz sód. Sezon na nią trwa dość krótko, dlatego warto w porę dodać ją do swojego menu. Co ważne, botwinka jest lekkostrawna, łagodzi infekcje, koi nerwy i poprawia apetyt. Nie zaleca się jednak jej spożywania diabetykom ani osobom z kamicą nerkową.

Groszek

Niskokaloryczny surowy groszek najlepiej jeść ze strączkami, np. jako składnik sałatek. Warzywo zapewnia nam sporo żelaza, a także fosfor, cynk, potas, magnez i wapń. Jest również dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, witamin E oraz K. Dostarcza dużo błonnika oraz antyoksydantów chroniących przed chorobami serca, artretyzmem, miażdżycą, udarami czy nowotworami. Groszek wspiera też zdrowie oczu dzięki zawartości witaminy A i luteiny.

Truskawki

Truskawki zapewniają nam błonnik, wapń, potas, magnez, żelazo, mangan, cynk, foliany, karetonoidy, flawonole, antocyjanidyny, flawan-3-ole, taniny, sterole roślinne, kwas elagowy oraz witaminę C. Ze względu na zawarte w nich substancje owoce wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwzakrzepowe, przeciwproliferacyjne, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwcholesterolowe. Regularne jedzenie truskawek może zapobiegać otyłości, cukrzycy typu II raz chorobom sercowo-naczyniowym.

Cebula dymka

Cebula dymka i szczypiorek dostarczają żelazo, fosfor, krzem, cynk, siarkę, wapń, potas i magnez, a także witaminy A, C, B1, B2, B9 i PP. Regularne jedzenie warzywa pomaga pozbyć się nadmiaru wody z ciała oraz uregulować poziom cukru we krwi. Szczypiorek będzie znakomitym uzupełnieniem sałatek, twarożków czy kanapek. Cebula dymka to z kolei świetny dodatek smakowy do zup, dań z drobiu i wołowiny oraz sosów.

Wiśnie

Wiśnie zawierają witaminę C i mają w sobie więcej żelaza niż jabłka. Redukują tłuszcz brzuszny i obniżają tak zwany zły cholesterol. Obecna w wiśniach kumaryna działa przeciwbólowo i przeciwobrzękowo, uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie. Hamuje również rozwój patogenów.

Warzywa i owoce bywają nazywane bombami witaminowymi. Są niezwykle ważne w zdrowej diecie zapewniającej energię i dobre samopoczucie. Wiosna i lato to sezon na świeże warzywa i owoce – warto wykorzystać go w pełni, dbając o wzbogacenie codziennego jadłospisu o wspomniane produkty. Pozwoli to uzupełnić zaistniałe po zimie niedobory witamin i minerałów, doda witalności i pomoże wzmocnić ciało na czas wakacyjnej beztroski.

(tekst i fot. mat. partnera)