20 kwietnia 2024

Właściwości zdrowotne kasz – to warto jeść!

Spożywanie węglowodanów zawartych w kaszach jest dla organizmu o wiele lepsze niż wybieranie tych, które znajdują się w makaronach, ryżu czy ziemniakach. Kasze uwalniają glukozę stopniowo, co jest niezbędne do prawidłowej pracy wielu narządów.

 

Kto powinien jeść kasze?

Wartości odżywcze kasz sprawiają, że zaleca się je spożywać niemal każdemu. Niekorzystnie wpływają wyłącznie na osoby po poważnych operacjach, cierpiące na wrzody dwunastnicy i żołądka czy refluks żołądkowo-przełykowy, ponieważ zwłaszcza grube kasze podrażniają śluzówkę jelita, a także utrudniają regenerację organizmu, gdyż zmniejszają poziom wykorzystania białka z pożywienia.

Kasze są doskonałym składnikiem codziennego menu osób odchudzających się. Powinny znaleźć się również w diecie osób cierpiących na nadciśnienie, choroby serca i układu krążenia; osoby mające anemię, osoby starsze, kobiety w ciąży i dzieci, a także diabetycy i osoby mające skłonności do depresji.

Rodzaje kasz i ich właściwości

Kasza jęczmienna dostępna jest w kilku rodzajach: pęczak, kasza gruba, średnia, drobna i perłowa. Poprawia wygląd skóry, dlatego warto ją spożywać przy problemach z cerą. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Wszystkie zawierają dużą ilość błonnika, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego i wydalniczego, zapobiegając zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha.

Kuskus to jedna z najłatwiejszych w przygotowaniu kasz. Powstaje z ziaren pszenicy, które rozdrobnione można szybko ugotować. Zawiera wiele cennych składników, takich jak białko, błonnik, minerały, witaminy. Jest cennym źródłem węglowodanów. Stosowana podczas odchudzania skutecznie poprawia perystaltykę jelit, co zapobiega zatrzymywaniu się treści pokarmowej, wyjaśnia dietetyk z https://www.allecco.pl/.

Kasza manna jest źródłem błonnika, minerałów i witamin, które szczególnie korzystny wpływ wywierają na pracę nerek, wątroby i trzustki. Wysoka zawartość jodu poprawia zdrowie i samopoczucie osób chorujących na niedoczynność tarczycy. Spożywanie jej zaleca się również w schorzeniach nerek i dróg moczowych.

Kasza jaglana otrzymywana jest z nasion prosa, a jej składniki doskonale działają na układ trawienny. Posiada mało skrobi, której nadmiar powoduje wyrzut glukozy do krwi, natomiast dużo białka niezbędnego do regeneracji komórek. Jest lekkostrawna, dlatego powinna znajdować się w menu osób z problemami układu trawiennego. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dzięki czemu nie uczula. Może być więc stosowana w diecie alergików.

 

(tekst i fot. mat. sponsora)