Wszystko, co musisz wiedzieć o masie cukrowej

Daje nieskończenie wiele możliwości, służy do dekorowania wyrobów cukierniczych, można formować z niej dowolne ozdoby, kształty i figurki — masa cukrowa, bo o niej mowa, to produkt, który można kupić, ale też zrobić samodzielnie. Co trzeba o niej wiedzieć?

Reklamy

Czym jest masa cukrowa?

Masa cukrowa, nazywana też lukrem plastycznym oraz fondantem, jest słodka i elastyczna, służy do powlekania ciast oraz tortów, a także do formowania różnego typu dekoracji i figurek. Ma podobne właściwości jak plastelina, nie kruszy się i jedynym ograniczeniem wydaje się wyobraźnia. Oryginalnie masa cukrowa jest biała, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej barwniki spożywcze w proszku, żelu czy paście. Dzięki nim uzyskamy dowolny kolor — do efektu marmurkowego wystarczy dosłownie kilkusekundowe ugniatanie, ale jeśli masa ma być jednolita, ugniatajmy ją zdecydowanie dłużej.

Jak zrobić samodzielnie kolorową masę cukrową?

Gotowa masa cukrowa to produkt, który kupimy w różnych pojemnościach oraz różnych kolorach. Możemy też przygotować ją samodzielnie w domu. Cały proces jest dość krótki, ale nie zawsze mamy na to czas, chęci czy obawiamy się, że coś pójdzie nie tak. W przypadku, gdy zdecydujemy się ją wykonać, potrzebujemy:

  • około 750-800 g cukru pudru — najlepiej wcześniej przesianego,
  • 100 g glukozy w proszku bądź płynie,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody (jeśli używamy glukozy w proszku) lub 30 ml zimnej wody (jeśli używamy glukozy w płynie),
  • opcjonalnie można dodać aromat, na przykład migdałowy, cytrynowy bądź ekstrakt z wanilii.

Żelatynę moczymy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy (ale nie gotujemy!) z glukozą aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po ostygnięciu dodajemy cukier puder, posypujemy nim też blat i ręce, mieszamy i rozpoczynamy wyrabianie. Na koniec dodajemy barwnik i aromat. Wszystko zagniatamy i masa cukrowa jest gotowa. Jeśli zaś chcemy powlec nią tort, wówczas rozwałkowujemy ją na placek do czasu, aż będzie miał około 3 do 5 mm grubości.

Figurki i inne ozdoby z masy cukierniczej — przykładowe propozycje

Z masy plastycznej cukrowej wytniemy dowolne kształty oraz wyrzeźbimy z niej różne figurki. Tego typu dekoracje sprawdzą się przede wszystkim w przypadku tortów weselnych, urodzinowych, na baby shower, wieczór oraz wszystkie inne okazje. Oto przykładowe propozycje, w jaki sposób można je wykorzystać.

Pikowany tort weselny

Tort weselny to obowiązkowy punkt każdego przyjęcia. Choć dużą popularnością cieszą się tak zwane naked cake z widocznymi warstwami kremu i spodów biszkoptowych, to jednak w dalszym ciągu wiele par decyduje się na słodkości zdobione białą lub kolorową masą cukrową. Niezwykle elegancko prezentuje się przede wszystkim tort powleczony masą, którą dodatkowo poprzecinano, by uzyskać efekt pikowania. Dla większego efektu można też dodać ozdobne perełki, a nawet cukrową kokardę. Takie płaskie dekoracje wystarczy nieco zwilżyć wodą i przyłożyć do obłożonego lukrem plastycznym tortu. Wszystko powinno się ładnie trzymać.

Urodzinowy tort dla dziecka z figurkami

Tort urodzinowy z bohaterami bajek albo innymi ukochanymi postaciami to spełnienie marzeń wielu dzieci. Masa cukrowa umożliwia stworzenie dowolnych figurek osób, zwierząt, roślin czy przedmiotów, jakie tylko przyjdą na myśl solenizantowi. Dodatkowo są one bardzo trwałe i nie trzeba obawiać się, że na koniec przyjęcia się rozpuszczą czy w inny sposób zniszczą.

Zakup gotowej masy cukrowej jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem, szczególnie gdy mamy na głowie przygotowanie przyjęcia oraz samego tortu. Wówczas nie możemy pozwolić sobie na żadne pomyłki czy przykre niespodzianki. Gotowa masa cukrowa na tort jest zawsze idealnej konsystencji oraz w idealnym kolorze!

­

(tekst i fot. mat. partnera)