25 kwietnia 2024

Wybierasz catering na imprezę? – sprawdź na co warto zwrócić uwagę

Tym, co najczęściej decyduje o finalnej ocenie imprezy jest jedzenie. Właśnie dlatego wybranie odpowiedniej firmy cateringowej i skomponowanie menu to decyzje wymagające czasu, doświadczenia oraz… porządnego researchu. Jak wybrać firmę cateringową, by mieć pewność, że jakość, smak i wygląd zamówionych dań zachwycą naszych gości?

 

Po pierwsze: sprawdź opinie o firmie

Najwiarygodniejszym źródłem informacji o danej firmie cateringowej będą osoby bliskie bądź znajomi, którzy mieli okazję korzystać z jej usług lub uczestniczyły w imprezie przez nią obsługiwanej. Jeżeli jedzenie było smaczne i dobrze podane, a nasi bliscy lub znajomi polecają nam ów catering – możemy bez obaw zdecydować się na tę właśnie firmę.

Drugim źródłem informacji będzie oczywiście internet. Tutaj opinii o firmach cateringowych możemy szukać zarówno w przeglądarce Google, jak i na różnego rodzaju portalach i w aplikacjach poświęconych tematyce małej i dużej gastronomii. Należy oczywiście wziąć pod uwagę zarówno liczbę opinii (młode firmy będą ich miały naturalnie mniej), jak i stosunek ocen pozytywnych do negatywnych (najlepiej by tych drugich nie było w ogóle!). Sporo informacji o profesjonalizmie i podejściu do klienta uzyskam również podczas telefonicznego lub bezpośredniego kontaktu z przedstawicielem firm cateringowej.

Po drugie: poznaj firmę i jej ofertą

Wytypowaliśmy firmę, której chcemy powierzyć przygotowanie cateringu na imprezę? Czas poznać się bliżej! Na początek przeczytajmy informacje, które dana firma zamieszcza na swojej stronie internetowej. Prawdopodobnie dowiemy się dzięki temu jak długo działa na rynku i jak bogate ma doświadczenie oraz na jakim obszarze i w jakim zakresie świadczy swoje usługi. Niektóre firmy mogą się specjalizować w obsłudze tylko niewielkich imprez, na ograniczonym terenie. Inne mogą dysponować szerokim zapleczem pozwalającym na przygotowywanie cateringu na przyjęcia dla nawet kilkuset gości, w różnych miejscach Polski.

Oferta firmy cateringowej może być mniej lub bardziej rozbudowana i bazować na tradycyjnym, polskim jedzeniu (dania garmażeryjne) lub nowoczesnych daniach inspirowanych kuchniami świata (od uniwersalnej pizzy przez dania charakterystyczne np. dla krajów azjatyckich). Większość usługodawców z przyjemnością dopasowuje ofertę do indywidualnych oczekiwań swoich klientów w sposób pozwalający na skomponowanie idealnego na daną imprezę menu – adekwatnego do okazji, pory dnia i długości trwania przyjęcia oraz ewentualnych specyficznych potrzeb żywieniowych gości.

Po trzecie: zadzwoń, zapytaj, umów się na spotkanie

Szczegółowe informacje uzyskamy podczas rozmowy – telefonicznej lub bezpośredniej. Do takiego wywiadu dobrze jest się wcześniej przygotować, np. spisują na kartce wszystkie kwestie, o które chcielibyśmy zapytać. Jeżeli będziemy usatysfakcjonowani rozmową – umówmy się na spotkanie z przedstawicielem wybranej firmy, najlepiej w jej siedzibie lub miejscu, w którym ma się odbyć impreza.

Niektóre firmy cateringowe oferują możliwość darmowego spróbowania wybranych dań (degustację). Warto z tej opcji skorzystać, zwłaszcza jeśli planujemy imprezę wysokiej rangi, na którą zapraszamy dużą liczbę gości (np. wesele) oraz w sytuacji, gdy nikt z naszych bliskich lub znajomych, ani my sami nie mieliśmy wcześniej okazji próbować potraw przygotowanych przez tę firmę. Najlepsze firmy cateringowe są otwarte na pomysły swoich klientów i bazując na własnej wiedzy i doświadczeniu, służą pomocą w skonstruowaniu optymalnego menu na imprezę.

O tym pamiętaj!

Na co jeszcze zwrócić uwagę podczas wybierania cateringu na imprezę?

  • Im bardziej rozbudowana karta potraw danej firmy cateringowej – tym teoretycznie łatwiej będzie wybrać dania i skomponować jadłospis. Krótka karta dań nie musi jednak oznaczać gorszej oferty! Menu na imprezy zazwyczaj składa się bowiem z maksymalnie 2-3 dań ciepłych oraz kilku zimnych przekąsek.

  • Zanim ustalimy imprezowe menu – dowiedzmy się, czy ktoś z zaproszonych przez nas gości jest na diecie wykluczającej (i jakie konkretnie produkty wkluczono z diety), a następnie zweryfikujmy u przedstawiciela wybranej firmy cateringowej możliwość przygotowania odpowiednich potraw.

  • Cena powinna być adekwatna do oferty. Najbezpieczniej jest wybierać catering ze średniej lub wyższej półki – zbyt niska cena może budzić obawy o jakość serwowanych potraw. Warto również dowiedzieć się co dokładnie znajduje się w cenie cateringu – niższe koszty mogą bowiem być związane z koniecznością np. dodatkowego wynajęcia / opłacenia zastawy stołowej.

Tekst powstał we współpracy z doświadczoną firmą cateringową z Puław, Ring Catering. W ofercie firmy znajduje się zarówno doskonała pizza, jak i rozmaite dania domowe – smaczne, świeże i w konkurencyjnych cenach.

 

(tekst i fot. mat. sponsora)