24 kwietnia 2024

ZS nr 1: Przygotowani do Wigilii

11 grudnia 2013r. w ZS nr 1 odbyła się II edycja konkursu kulinarnego pod hasłem „Na wigilijnym stole”. W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny z klas gastronomicznych.

Organizatorami konkursu oraz sponsorami nagród byli nauczyciele zajęć praktycznych.

Podczas konkursu uczennice wykazały się dużą wiedzą z zakresu technologii gastronomicznej, znajomością bożonarodzeniowej tradycji oraz niezwykłą pomysłowością. Wszystkie potrawy były wykwintne i bardzo estetycznie podane.


Konkurs składał się z dwóch etapów:

  • Etap I – sporządzenie dania głównego o charakterze wigilijnym,
  • Etap drugi – świąteczne nakrycie stołu.

 

Prace konkursowe oceniały 2 komisje.

 

Pierwsza  komisja w składzie:

  • Wicedyrektor – p. Zygmunt Ryszkiewicz
  • Kierownik Warsztatów Szkolnych- p. Marek Kozielewicz
  • Nauczyciel  zajęć praktycznych – p. Ewa Szeweńko.
  • Nauczyciel  zajęć praktycznych – p.  Anna Wiśniewska

 

oceniała:                   

  • wygląd i aranżację stołu i potraw,
  • dobór składników,
  • smak potraw.

 

Druga –  komisja  w składzie:

Nauczyciel  zajęć praktycznych –  p. Jadwiga Sawiniec,

Nauczyciel  zajęć praktycznych  – p. Justyna Chwedczuk.


oceniała: 

  • przygotowanie stanowiska pracy,
  • czystość pracy,
  • profesjonalizm pracy,


Wyniki konkursu:

 

Przyznano dwa pierwsze miejsca dla uczennic z klasy IV T4b – Pauliny Kot i Ewy Ożarowskiej oraz dla uczennic z klasy III Tb –  Ożarowskiej Eweliny i Anny Kamińskiej.

Drugie miejsce zajęły: Alicja Chabros i Angelika Romanowska z klasy IV T4c.

Trzecie miejsce otrzymała drużyna z klasy III T4c w składzie – Marlena Mojsym i Agnieszka Olszowy.

W konkursie wyróżnione zostały uczennice z klasy Ie – Aleksandra Spirydonow i Płońska Ewelina.

 

 

Ewa Szeweńko