Za nami szkolenie z zakresu obsługi gości zagranicznych – m.in. z Francji, Bułgarii czy Niemiec. Szlifujemy także język angielski i uczymy się podstawowych słów po francusku i niemiecku.
Marynowaliśmy i rozpoznawaliśmy mięsa, staramy się przy tym pomagać we wszystkim kucharzom, którzy cieszą się z naszej obecności i naszego zapału do pracy.
Zdążyliśmy już zaprzyjaźnić się z personelem, który stara się nauczyć nas wielu rzeczy związanych z branżą gastronomiczną. Przez cały czas uważnie słuchamy ich rad.
Statkiem Elisabet Lacruze popłynęliśmy na wyspę Skiathos. Czekało tam na nas mnóstwo atrakcji. Mogliśmy stanąć za sterami statku, porozmawiać z bardzo miłą załogą i kapitanem z którym później tańczyliśmy na pokładzie. Wyjątkowo smakował obiad, który zjedliśmy w bardzo nietypowym miejscy – na jednej z piękniejszych uliczek wyspy.
Nasz pilot zaprowadził nas na wieżę widokową z której byliśmy w stanie zobaczyć całe Skiathos. Po zwiedzaniu i kupieniu pamiątek, wybraliśmy się na piękną plażę – relacjonują uczestnicy praktyk: Aleksandra Skwarek, Szymon Schutz i Jakub Fedaczyński z Zespołu Szkół nr 1 w Hrubieszowie.
(Foto i info: ZS nr 1)