Zarząd Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej Okręg Zamość zaprasza do udziału w projekcie pod nazwą „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny”.
Mogą w nim wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu czterech powiatów Zamojszczyzny, lokalni twórcy ludowi oraz wszyscy zainteresowani kulturą i tradycją ludową. Główny nacisk skierowany na popularyzację naszej tradycyjnej, regionalnej kuchni, wyjątkowych smaków i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W ramach projektu organizowane są trzy festyny połączone z konkursem kulinarnym. Dwa festyny mają charakter eliminacyjny i swoim zasięgiem obejmują po dwa powiaty, w trzecim finałowym festynie udział wezmą zwycięzcy wcześniejszych powiatowych eliminacji.
Zapraszamy Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu hrubieszowskiego i tomaszowskiego do udziału w kolejnym eliminacyjnym Festynie, który odbędzie się 17 września 2023 r. w miejscowości Kotorów, w gminie Werbkowice – na terenie Zagrody Wandalskiej, o godz. 13:00.
W programie wydarzenia:
– występy zespołów ludowych (m.in. kapeli STACH),
– konkurs kulinarny: najlepsza potrawa regionalna – najlepsze ciasto regionalne (dla zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody),
– poczęstunek, degustacja potraw regionalnych.
Zobacz też: Rozbudowa Izby Przyjęć w szpitalu w Hrubieszowie [ZDJĘCIA]
Konkurs kulinarny zakończy się wyłonieniem najlepszej potrawy i ciasta regionalnego. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe. Dodatkowo wszyscy uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy.
Chęć udziału w konkursie kulinarnym organizowanym w ramach projektu pn. „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny” prosimy zgłaszać poprzez przesłanie formularza zgłoszeniowego drogą mailową na adres: akzam@tlen.pl (wzór formularza zgłoszeniowego określa załącznik nr 1 do Regulaminu) lub pod nr tel. 507 159 010.
Finał projektu pn. „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny” zaplanowany jest na 23 września br., od godz. 10:30. Planowane miejsce – teren przy Ośrodku Edukacyjno-Muzealnym Roztoczańskiego Parku Narodowego w Zwierzyńcu.