Naturalne, zdrowe, ciekawie skomponowane i smaczne były propozycje, zgłoszone w drugiej edycji konkursu „Odkrywamy smaki – kredens żywności w gminie Hrubieszów”.
Wyniki kulinarnej rywalizacji zostały ogłoszone, a autorki zasłużyły na słowa uznania i nagrody rzeczowe. Uroczyste podsumowanie konkursu odbyło się w piątek 16 lutego, podczas posiedzenia Rady Gminnej Kół Gospodyń Wiejskich.
W dwóch kategoriach jury oceniło łącznie siedem propozycji.
Czytaj: Charytatywny Dzień Kobiet
W kategorii tradycyjne i zdrowe przetwory – pierwszą nagrodę za mix warzyw otrzymało KGW „Kobylanki” z Kobła. Drugie miejsce zajęło KGW „Chabry” z Mienian za konfiturę z płatków róży stulistnej, a trzecia nagroda trafiła do KGW z Kułakowic Trzecich, które zgłosiło do oceny kompot jabłkowo – wiśniowy z miętą.
Tegoroczny konkurs w kategorii naturalnie suszone zioła i przyprawy wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Kosmowa z koszem ziół z kuchni.
Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia. Wszystkie zostały przyznane za przetwory.
Zobacz: Jak jest naprawdę w hrubieszowskim szpitalu…?
Jury wyróżniło Weronikę Siatkę z Kułakowic Trzecich za konfiturę z owoców jagody kamczackiej, Koło Gospodyń Wiejskich „Czerwona Jarzębina” z Moroczyna za kompot z jabłek i Annę Mączkę z Obrowca za gruszki w occie.
Konkursowe propozycje oceniła czteroosobowa komisja, a nagrody i wyróżnienia wręczył wójt gminy Hrubieszów Tomasz Zając.
Zobacz też:
Hrubieszów: Radni powiatowi otrzymają mniejsze diety
źródło i fot. Gmina Hrubieszów