2 listopada 2024

Konkurs kulinarny rozstrzygnięty [ZDJĘCIA]

Naturalne, zdrowe, ciekawie skomponowane i smaczne były propozycje, zgłoszone w drugiej edycji konkursu „Odkrywamy smaki – kredens żywności w gminie Hrubieszów”.

Reklamy

Wyniki kulinarnej rywalizacji zostały ogłoszone, a autorki zasłużyły na słowa uznania i nagrody rzeczowe. Uroczyste podsumowanie konkursu odbyło się w piątek 16 lutego, podczas posiedzenia Rady Gminnej Kół Gospodyń Wiejskich.

W dwóch kategoriach jury oceniło łącznie siedem propozycji.

Reklamy

Czytaj: Charytatywny Dzień Kobiet

W kategorii tradycyjne i zdrowe przetwory – pierwszą nagrodę za mix warzyw otrzymało KGW „Kobylanki” z Kobła. Drugie miejsce zajęło KGW „Chabry” z Mienian za konfiturę z płatków róży stulistnej, a trzecia nagroda trafiła do KGW z Kułakowic Trzecich, które zgłosiło do oceny kompot jabłkowo – wiśniowy z miętą.

Reklamy

Tegoroczny konkurs w kategorii naturalnie suszone zioła i przyprawy wygrało Koło Gospodyń Wiejskich z Kosmowa z koszem ziół z kuchni.

Pozostali uczestnicy otrzymali wyróżnienia. Wszystkie zostały przyznane za przetwory.

Zobacz: Jak jest naprawdę w hrubieszowskim szpitalu…?

Jury wyróżniło Weronikę Siatkę z Kułakowic Trzecich za konfiturę z owoców jagody kamczackiej, Koło Gospodyń Wiejskich „Czerwona Jarzębina” z Moroczyna za kompot z jabłek i Annę Mączkę z Obrowca za gruszki w occie.

Konkursowe propozycje oceniła czteroosobowa komisja, a nagrody i wyróżnienia wręczył wójt gminy Hrubieszów Tomasz Zając.

Zobacz też:

Hrubieszów: Radni powiatowi otrzymają mniejsze diety

Zerknij na Instagram →



źródło i fot. Gmina Hrubieszów