28 kwietnia 2024

Horodło: Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny za nami

24 lipca w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny, w czasie którego rozstrzygnięto konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2016 w trzech kategoriach.

 

Wystawcy produktów kulinarnych:

 

1. Koło Gospodyń Wiejskich z Horodła

2. Koło Gospodyń Wiejskich z Lisek

3. Koło Gospodyń Wiejskich z Bereżnicy

4. Koło Gospodyń Wiejskich z Poraja

5. Koło Gospodyń Wiejskich z Rogalina

6. Koło Gospodyń Wiejskich z Matcza

7. Koło Gospodyń Wiejskich z Zosina

8. Koło Gospodyń Wiejskich z Janek

9. Koło Gospodyń Wiejskich z Hrebennego

10 . Koło Gospodyń Wiejskich z Cegielni

11. Koło Gospodyń Wiejskich z Mołodiatycz

12. Koło Gospodyń Wiejskich z Hulcza

13. Koło Gospodyń Wiejskich z Modryńca Wschodniego

14. Koło Gospodyń Wiejskich z Szychowic

15. Osoby indywidualne: Aleksandra Kopeć – Strzyżów, Alina Kasprzak – Poraj, Janina Potaczało – Horodło, Ewa Głuszak – Hrubieszów, Zuzanna Małecka – Horodło, Halina Fabian – Horodło.

 

Komisje konkursowe według oceny następujących kryteriów:

– smak potrawy

– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potrawy

– oryginalność potrawy

– sposób podania i prezentacji potrawy

rozstrzygnęła konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2016 w trzech kategoriach.

 

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

 

komisja w składzie:

Paweł Kłosiński – Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie

Krzysztof Ostapiuk – pracownik Urzędu Gminy w Horodle

Krystyna Szpyrka – pracownik Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle

 

przyznała:

I nagrodę dla KGW z Janek – za Nalewkę z czarnej porzeczki

II nagrodę dla KGW z Mołodiatycz za Jarzębiak

III nagrodę dla KGW z Cegielni za Nalewkę z Tarniny

oraz wyróżniła:

1. KGW Liski – za Nalewkę malinowo – porzeczkową

2. KGW Bereżnica – za Nalewkę z czarnej jagody

3. KGW Poraj za Nalewkę z aronii i liści wiśni.

 

W kategorii: Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane)

komisja w składzie:

Jerzy Czerw – Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie

Ewa Patyjewicz – pracownik Urzędu Gminy w Horodle

Joanna Stefaniak – pracownik Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle

 

przyznała:

I nagrodę dla KGW z Lisek – za Zupę borowikową na kaczce z łazankami

II nagrodę dla KGW z Rogalina za Szynkę w cieście

III nagrodę dla Aleksandry Kopeć ze Strzyżowa za Jelenia w śmietankowo – kurkowym sosie

oraz wyróżniła:

1. KGW Horodło  za Roladę mięsną

2. KGW Modryniec Wschodni – za Kaczkę modryniecką

3. KGW Hulcze za Pierogi Cyganeczki

4.  Janinę Potaczało z Horodła za Smalec z jabłkiem

5. KGW Szychowice za Pieczonkę Szychowicką.

 

W kategorii: Ciasta, chleby i inne wypieki

komisja w składzie:

Dariusz Czujkowski – Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie

Maria Błaziak  – pracownik Urzędu Gminy w Horodle

Hanna Boryło – pracownik Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle

 

przyznała:

I nagrodę dla KGW z Matcza – za ciasto Tęczowe marzenie

II nagrodę dla KGW z Janki za Placek gryczany hrubieszowski

III nagrodę dla Aliny Kasprzak z Poraja za Chleb pszenny z ziarnami

oraz wyróżniła:

1. KGW Cegielnia – za Pampuchy Babci

2. KGW Bereżnica – za Tort z kaszy jaglanej

3. KGW Zosin – za Tort czekoladowy

4.  Janinę Potaczało z Horodła – za Smalec z jabłkiem

5. Ewę Głuszak z Hrubieszowa – za Ciasto orzechowo-owocowe.

 

Nagrody specjalne Wójta Gminy Horodło otrzymały:

KGW Zosin za nalewkę Łzy Sołtysa

KGW Hrebenne za ciasto Mufinki Muminki

KGW Bereżnica za Pierogi gotowane z rybą z Buga.

 

Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2016 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie, Wójt Gminy Horodło.

 

Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy zespołów tańca ludowego oraz zespołów i solistów z GOK Horodło, kapel ludowych STAH, MOCH-BAND, HORODLACY, koncert gwiazd wieczoru Sonic, Solaris oraz zabawa taneczna z zespołem Accord.

 

 Ponadto:

– atrakcje dla dzieci: dmuchane zjeżdżalnia, rodeo, samochodziki, basen z kulami wodnymi, przejażdżki bryczką

– ogródek piwny, zabawki

– kiermasz kulinariów.

 

Starosta Hrubieszowski, Wójt Gminy Horodło oraz Gminny Ośrodek Kultury w Horodle składają serdeczne podziękowania sponsorom: Panu Ryszardowi Piskorskiemu – Dyrektorowi Naczelnemu Südzucker Polska S.A Cukrownia Strzyżów w Strzyżowie, Panu Marcinowi Kasperskiemu – Prezesowi Zarządu BS Werbkowice, Panu Mariuszowi Nagadowskiemu – Nadleśniczemu Nadleśnictwa Strzelce, Katarzynie i Dariuszowi Gołąb – Stacja Paliw Tank w Horodle oraz wszystkim uczestnikom za liczne przybycie i udział w imprezie.

 

Zdjęcia:

http://domhor.com/pnjk–2016.html

 

 

fot. GOK Horodło