Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach i Gminna Rada Kobiet w Werbkowicach uczestniczyli w festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, organizowanym przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie oraz Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie.
Tegoroczny festiwal odbywał się w Bychawie w dniach 28-29 maja 2016 roku i połączony był z XVII Ogólnopolskim Festiwalem „W Krainie Pierogów.
GOK Werbkowice zaprezentował się w sobotę na własnym stoisku w godz. od 12:00 do 20:00. We współpracy z Gminną Radą Kobiet przygotowano lokalne, tradycyjne produkty i potrawy charakterystyczne dla terenu gminy Werbkowice, a były to: werbkowickie placki z soczewicy, ciasto staropolskie podhoreckie, słone paluchy, chleb wiejski ze smalcem i ogórkiem, kompot z rabarbaru, oczywiście nie zabrakło pierogów. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały m.in. pierogi z wątróbką drobiową i pieczarkami oraz kopytka nadziewane tartymi ziemniakami z cebulą (obie potrawy były prezentowane po raz pierwszy).
W czasie trwania Festiwalu odbyły się konkursy: na najciekawsze stoisko, na najsmaczniejszy i najoryginalniejszy produkt oraz na najlepszy smak wschodnich ziem polskich, a prezentowały się trzy województwa: lubelskie, podkarpackie i podlaskie na ponad 80 stoiskach.
Zdjęcia:
https://www.facebook.com/GOKwWerbkowicach/photos/?tab=album&album_id=1019661541482473
fot. GOK Werbkowice