Konsumenci alkoholu stosują różne sposoby, aby szybciej pozbyć się wypitego alkoholu z organizmu. W rzeczywistości nie ma żadnych skutecznych sposobów na przyspieszenie rozkładu alkoholu.
Prawdy i mity o alkoholu – część III
Nieprawdą jest, że różne rodzaje alkoholu działają na organizm inaczej
Różne napoje alkoholowe zawierają ten sam rodzaj alkoholu tylko w różnych stężeniach, co oznacza, że działanie alkoholu w winie, piwie i wódce jest identyczne, o ile wypije się taką samą ilość 100% alkoholu.
Dla porównania zawartości alkoholu w poszczególnych rodzajach napojów alkoholowych stosuje się pojęcie porcji standardowej:
1 porcja standardowa alkoholu = 10g 100% alkoholu etylowego zawarta jest w:
250 ml piwa(5%) = 100 ml wina(12%) = 30ml wódki (40%)
Skutki działania alkoholu zależą przede wszystkim od liczby wypitych porcji standardowych alkoholu, niezależnie od rodzaju spożytego trunku.
Nieprawdą jest, że można przyspieszyć spalanie wypitego alkoholu
Konsumenci alkoholu stosują różne sposoby, aby szybciej pozbyć się wypitego alkoholu z organizmu. W rzeczywistości nie ma żadnych skutecznych sposobów na przyspieszenie rozkładu alkoholu. Szybkość, z jaką organizm metabolizuje alkohol, to bardzo indywidualna cecha i zależy od sprawności enzymów wątrobowych, a ta jest pochodną dziedzictwa biologicznego i aktualnego stanu wątroby. Jest to proces, który wymaga czasu proporcjonalnego do ilości wypitych porcji standardowych. Przeciętnie w ciągu jednej godziny metabolizuje się ok. 0,15 promila, co odpowiada ok. 1 porcji standardowej, czyli 10g 100% alkoholu.
Nieprawdą jest, że mocna głowa chroni przed problemami z alkoholem
Wydawać by się mogło, że „mocna głowa” jest świadectwem wyjątkowej odporności organizmu na alkohol, czyli chroni przed problemami z alkoholem. W rzeczywistości jest to dziedziczona predyspozycja zachęcająca do picia dużych ilości alkoholu, co, nawet jeśli nie niesie za sobą bezpośrednich negatywnych konsekwencji, jest zawsze w dłuższej perspektywie destrukcyjne dla zdrowia, zwiększa prawdopodobieństwo uzależnienia i narażenia pijącego na ryzyko poważnych konsekwencji społecznych.
Cdn.
Źródło: Środowisko pracy a alkohol – Jadwiga Fudała, Kama Dąbrowska
Przedstawił: WM