27 kwietnia 2024

Lublin: Gala z okazji wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych 110-go produktu z Lubelszczyzny

12 grudnia 2012 r. w Sali Kolumnowej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie zorganizował galę z okazji wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych 110-go produktu z województwa lubelskiego.

W spotkaniu wzięło udział przeszło 50 producentów i przetwórców żywności z naszego regionu, których produkty umieszczono na wspomnianej Liście w ostatnich miesiącach, bądź zostały nagrodzone w bieżącym roku na prestiżowych, ogólnopolskich konkursach.

Imprezie towarzyszyła wystawa i degustacja ok. 50 produktów regionalnych.

 

Lista laureatów

 

„Perły 2012” – Targi Polagra – Poznań:

 

– Maria Kujawa z Dołhobrodów za schab suszony po dołhobrodzku,

– Jolanta Dobrzyńska z miejscowości Lasy za kordiał żurawinowy,

– Parafia Rzymskokatolicka pw. Św. Anny w Kodniu za miętówkę sarmacką,

– restauracja „Koncertowa” w Lublinie za kaczkę po zamojsku na racuchach Marysi,

– restauracja „Maćkowa Chata” z Janowca za kluski janowieckie,

 

„Klucz do Polskiej Spiżarni” – honorowe, prestiżowe wyróżnienie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, nadawane osobom szczególnie zasłużonym w promocji produktów regionalnych, w tym roku otrzymało Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Gminy Fajsławice,

 

Podczas targów „Polagra” w Poznaniu odbyło się także Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa, gdzie również Lubelszczyzna zaznaczyła swoją obecność.

Zakłady Mięsne z Dobrosławowa zdobyły:

– Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich za kiełbasę „wianuszek”,

– pierwsze miejsce w konkursie „Przebój Wędliniarski Roku” za wędlinę ”sękacz”,

– drugie miejsce w konkursie o tytuł „Najlepszego Producenta Wędlin” w kategorii „zakładów mniejszych”,

– oraz wyróżnienie „za wysoką jakość produktów” ocenianych w Konkursach Wędliniarskich.

 

Podczas tegorocznych Targów Mleczarskich „Mleko-Expo” 2012 odbył się konkurs „VIII Mleczne Mistrzostwa Polski 2012”, który ma na celu wyłonienie największych dostawców mleka w poszczególnych województwach do spółdzielni mleczarskich będących członkami Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich-Związku Rewizyjnego.

– w naszym województwie pierwsze miejsce zajęli – Małgorzata i  Leszek Dusznikowie z miejscowości Wierzba,  dostawcy  do  Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. Ilość dostarczonego mleka w roku referencyjnym to aż 749 234 kg.

W ocenie wartości użytkowej przeprowadzonej w tym roku przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka gospodarstwo Państwa Duszników zajęło pierwsze miejsce w Polsce pod względem wydajności mlecznej w stadzie bydła mlecznego – 13 007 kg mleka.

 

Podczas wspomnianych Targów Mleczarskich „Mleko-Expo” w konkursach brały udział spółdzielnie mleczarskie z naszego regionu.

– Spółdzielnia Mleczarska „Bieluch” z Chełma została nagrodzona za „serki smakowe Bieluch” (z papryką, pomidorami i chilli oraz z czosnkiem) oraz za „masło ekstra Bieluch”,

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw dostała nagrodę za śmietanę „Gosposia” i  za „serek waniliowy z truskawkami Seruś”,

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piaski została nagrodzona za „Rarytas Piasecki z ziołami”,

– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Bychawa – dostała nagrodę za „masło ekstra”,

 

„Polski Producent Żywności 2012”- Poznań:

– Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Niedrzwicy Dużej – za „chleb niedrzwicki”,

– oraz „Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie za „chleb żytni wileński”,

Lubelska Spółdzielnia zajęła także w tym roku pierwsze miejsce w „VI Ogólnopolskim Konkursie Pieczywa” zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa za „chleb witalny” – w kategorii „pieczywa z dodatkami prozdrowotnymi” oraz wyróżnienie za „chleb lubelski” – w kategorii „chleb mieszany”

W tym samym ministerialnym konkursie uczestniczyła także Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ostrowie Lubelskim, która zajęła drugie miejsce w kategorii „chleb mieszany” za „chleb ostrowski”

 

Laureaci konkursów ekologicznych organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Wyniki ogłoszono podczas Targów „Natura Food” w Łodzi:

– w kategorii „ekologia-środowisko” pierwsze miejsce w regionie zajęli Ewa i Dariusz Pastusiakowie z Szuminki pod Włodawą,

– w kategorii „najlepsze ekologiczne gospodarstwo towarowe” pierwsze miejsce w regionie zajęli Dorota i Mirosław Janowscy z Ludwinowa.

 

Producenci potraw wpisanych w 2012 roku na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa otrzymali od marszałka Krzysztofa Hetmana i wicemarszałka Sławomira Sosnowskiego „Laury Promocyjne” województwa lubelskiego:

– Kordiał żurawinowy kraśnicki – Jolanta Dobrzyńska z miejscowości Lasy

– Chleb żytni wygnanowski – Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa „Pola” ze Stasina

– Piernik żydowski – Anna Sawa z Jabłonnej

– Olej tarnogrodzki – Tomasz Obszański  z Tarnogrodu

– Pierniczki ozdobne – Bożena Sosnowska z Lublina

– Wafle tortowe suche – Wyrób i Sprzedaż Wafli Henryk Buda z Żukowa Drugiego

– Maliniak kraśnicki wódka malinówka – Emilian Stanisław Marnik z Lublina

– Sok z maliny kraśnickiej – Emilian Stanisław Marnik z Lublina

– Malina kraśnicka – Stowarzyszenie Na Rzecz Promocji Maliny Kraśnickiej w Popkowicach

– Miodownik z Jaszczowa – Czesława Szczepańska z Jaszczowa

– Nalewka ziemiańska – Zofia Kowalczuk z Przegalin Dużych

– Ludwińskie prosię pieczone faszerowane – Wiesław Wójcik z Zezulina Pierwszego

– Makaron jajeczny z Ludwina – Wytwórnia Makaronu Domowego „Pol-Mak” SA z Ludwina

– Zupa cebulowa z Goraja – Stowarzyszenie Kobiet Goraja „Kobieta Aktywna” z Goraja

– Syrop malinowy z Mikołajówki – Małgorzata Solis z Mikołajówki

– Powidła śliwkowe z Mikołajówki – Małgorzata Solis z Mikołajówki

– Chleb wiejski z otrębami – Małgorzata Solis z Mikołajówki

– Szarytka w marynacie – Janina Bańka z Kraśnika

– Oranżada z Kąkolewnicy – Edmund Jędruszczak z Kąkolewnicy

– Chleb niedrzwicki – GS Niedrzwica z Niedrzwicy Dużej

– Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami – GS Niedrzwica z Niedrzwicy Dużej

– Kaszanka pieczona z Dobrosławowa – Zakłady Mięsne Dobrosławów Henryk Amanowicz z Dobrosławowa

– Chleb wiejski dębowiecki – Lucyna Jung  z Dębowca

– Karasie z Polesia – Anna Wasilewicz z Zabrodzia

– Makowiec lubartowski – Cukiernia Marii Siej z Lubartowa

– Paszteciki z grzybami – Cukiernia Marii Siej z Lubartowa

– Całuski pszczelowolskie – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli

– Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa – Małgorzata i Janusz Cioczkowie z Krzczonowa

– Szynka wieprzowa z Krzczonowa – Małgorzata i Janusz Cioczkowie z Krzczonowa

– Zupa chłopska fajsławicka – Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach

– Krupnik pszczelowolski – Mieczysław Janik z Pszczelej Woli

– Warzonka kryształówka – Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach

 

Na setnej pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa wpisano „WOLEŃSKIE KARTOFLAKI” zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Borkach z siedzibą w Woli Osowińskiej.