22 listopada 2024

Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny w Horodle

21 lipca, na boisku sportowym w Horodle, odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny.

Reklamy

 

Głównym celem imprezy jest promocja Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu hrubieszowskiego oraz Hrubieszowskiego Produktu Kulinarnego.

 

Do konkursu przystąpiło 16 wystawców z różnorodną bazą kulinarną.

Reklamy

Komisje konkursowe, według oceny następujących kryteriów:

– smak potrawy

Reklamy

– regionalność i tradycyjna receptura wytwarzania potraw

– oryginalność potrawy

– sposób podania i prezentacji potrawy

rozstrzygnęła konkurs na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2019 w trzech kategoriach.

 

A oto wyniki w poszczególnych kategoriach:

 

Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)

I nagroda dla KGW Zosin za „Śliwowicę”

II nagroda dla KGW Janki za „Dereniówkę”

III nagroda KGW Modryń Wieś za „Nalewkę ziołową”

oraz wyróżnienia:

KGW Hrebenne za „Nalewkę cytrynową”

KGW Liski za „Niebiańską malinówkę”

Klub Seniora Złota Jesień z Horodła za „Nalewkę z kwiatu czarnego bzu”

 

Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i mieszane)

I nagroda KGW Rogalin za „Kurczaka faszerowanego”

II nagroda Alina Kasprzak z Poraja za „Tarciucha wiejskiego z serem”

III nagroda Klub Seniora „Złota Jesień” z Horodła za „Kaczkę nadziewaną kaszą gryczaną”

wyróżnienia:

Teresa Łubiarz gm. Uchanie za „Placki z soczewicy nadziewane grzybami”

KGW Horodło za „Gulasz po staropolsku”

Janina Potaczało z Horodła za „Kurczaka nadziewanego”

 

Ciasta, chleby i inne wypieki

I nagroda KGW Kopyłów za „Chleb z masłem ziołowym”

II nagroda KGW Bereżnica za „Ciasto cukiniowo – cynamonowe”

III nagrodę KGW LIski za „Pączusie z czarnym złotem”

wyróżnienia:

KGW Uchanie za „Babkę gryczaną”

Sołectwo Janki „Chleb cebulowy”

KGW Nieledew za ciasto „Kolorowy motyl”.

 

Nagrody specjalne Wójta Gminy Horodło otrzymali: KGW Kopyłów, Sołectwo Janki, KGW Liski. Nagrodę specjalną Anny Kusiak-Janiec otrzymało KGW Uchanie. Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2019 ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.

Uatrakcyjnieniem Jarmarku były występy zespołów i solistów z GOK Horodło. Zespołu tanecznego „Wesoła Ferajna z Husynnego”, „To i Owo na Ludowo z Gródka” oraz zabawa taneczna z zespołem „Accord”.

Ponadto, do dyspozycji gości imprezy były: urządzenia rekreacyjne dla dzieci, ogródek piwny, kiermasz kulinariów.

Wydarzenie objęte zostało honorowym patronatem Starosty Hrubieszowskiego Maryli Symczuk.

Serdeczne podziękowania za współorganizację Jarmarku kierujemy na ręce Starosty Hrubieszowskiego – Maryli Symczuk i Wójta Gminy Horodło – Krzysztofa Bożka. Dziękujemy również Arkadiuszowi Bratkowskiemu – Radnemu Sejmiku Wojewódzkiego, za ufundowanie nagród książkowych oraz wszystkim wystawcom za organizację stoisk kulinarnych.

 

(tekst i fot. GOK Horodło)