20 sierpnia 2021 roku już po raz czwarty odbyły się warsztaty kulinarne. Tym razem poświęcone były potrawom regionalnym.
Zajęcia przeprowadzono w ramach projektu „Organizacja aktywnych form spędzania czasu wolnego dla dzieci, młodzieży i osób dorosłych z terenu Gminy Dołhobyczów”. „Miejscem pracy” uczestników, tradycyjnie już było Przygraniczne Centrum Kultury i Rekreacji w Dołhobyczowie.
Tym razem na warsztat poszły „Potrawy regionalne”. Pod czujnym okiem prowadzącej – Agnieszki Kozickiej – powstały następujące potrawy: piróg biłgorajski w cieście krucho drożdżowym, pieczone podudzia kurczaka, puree z pietruszki i gruszki, kaszotto z pęczaku z rodzynkami, cebularze z lubelskiego, bliny gryczane, forszmak lubelski, śledzie po szlachecku, śledzie z rodzynkami, krokiety z kaszy bulgur wraz z sosem kurkowym oraz kapusta czerwona zasmażana z pomarańczą.
Wszyscy uczestnicy warsztatów z ogromnym zaangażowaniem pracowali przy przygotowywaniu potraw. Dania wyszły wyśmienite i zostały pięknie zaprezentowane na elegancko udekorowanym stole. Po wykonaniu wspólnej fotografii przystąpiono do degustacji specjałów.
Wszyscy uczestnicy warsztatów są osobami w pełni zaszczepionymi przeciwko covid-19.
(info i fot. Przygraniczne Centrum Kultury i Rekreacji w Dołhobyczowie)
Zobacz też:
Poznajmy starostów dożynek w Dołhobyczowie – ZDJĘCIA
LubieHrubie na Instagramie