23 lipca 2023 roku, przy świetlicy wiejskiej w Hrebennem, odbył się tegoroczny Jarmark Kulinarny, podczas którego wyłoniono najlepszy regionalny produkt kulinarny.
Do konkursu przystąpiło 8 kół gospodyń wiejskich, działających na terenie gminy Horodło, z przygotowanymi przez siebie potrawami.
Komisja konkursowa w składzie: Paweł Kłosiński – przewodniczący Rady Gminy Horodło, Lidia Dąbrowska-Bogucka – pracownik Urzędu Gminy Horodło, Krystyna Szpyrka – pracownik Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle, w swej ocenie brało pod uwagę – smak potrawy, regionalność i tradycyjną recepturę, oryginalność, sposób podania oraz prezentacji.
Decyzją jury przyznano nagrody w poszczególnych kategoriach:
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe
I miejsce – KGW Janki – Nalewka porzeczkowa
II miejsce – KGW Horodło Jagiellonki – Nalewka z pestek pigwy
III miejsce – KGW Rogalin – Nalewka Aroniowa
Ciasta chleby i inne wypieki
I miejsce – KGW Matczanki – Naleśniki z borówką
II miejsce – KGW Hrebenne – Ciasto makowiec
Inne produkty regionalne (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, mieszane)
I miejsce – KGW Zosin – Wędzony szczupak
II miejsce – KGW Bereżnica – Rolada rybna
III miejsce – KGW Liski – Kremowe buraczki z fasolą
W trakcie jarmarku odbyły się koncerty regionalnych zespołów śpiewaczych, dziecięcych i młodzieżowych zespołów tanecznych, działających przy Gminnym Ośrodku Kultury w Horodle oraz zabawa z kapelą Mirecką i zespołami Kwadrans oraz Motif.
Więcej zdjęć na stronie GOK w Horodle →
Zobacz też:
- Hrubieszów: Policjant czujny nawet na wolnym… U cyklisty ponad 2 promile
- 2 tys. mandatu za niebezpieczny pośpiech w Teratynie [ZDJĘCIA]
- Hrubieszów: Policyjna akcja „Stop-drift” – 105 wykroczeń, 6 zatrzymanych dowodów rejestracyjnych [ZDJĘCIA]
źródło i fot. GOK w Horodle / FB