We wrześniu uczniowie klasy II Publicznego Gimnazjum im. Jana Pawła II w Trzeszczanach wzięli udział w ogólnopolskim konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Konkurs polegał na skomponowaniu prawidłowo zbilansowanego i zdrowego dania z wykorzystaniem produktów zbożowych.
Spośród 470 zgłoszeń do konkursu, jury wytypowało cztery klasy z całej Polski w tym nasze gimnazjum. Nagrodą dla zwycięskiej klasy były warsztaty kulinarne, przeprowadzone przez uczestnika III edycji programu Top Chef Piotra Ceranowicza, dietetyczkę Annę Różyk oraz przedstawicieli firmy Lubella.
W dniu 18 listopada 2015 r mieliśmy przyjemność skorzystać z wiedzy i doświadczeń pana Piotra Ceranowicza. Podczas spotkania uczniowie mieli okazję wspólnymi siłami przygotować dania z wykorzystaniem produktów zbożowych.
W trakcie warsztatów realizowali oni receptury skomponowane specjalnie na tę okazję przez Piotra Ceranowicza. Nad prawidłowym przygotowaniem posiłków od strony zgodności z wartościami odżywczymi czuwała dietetyk pani Anna Różyk.
Ten dzień był dla nas nowym doświadczeniem, pełnym pozytywnych wrażeń a przede wszystkim inspiracją kulinarną i odkrywaniem talentów.
Koordynatorem konkursu przeprowadzonego w szkole była pani Marzena Łacińska-Baran, a opiekę wychowawczą sprawuje nad uczniami pani Anna Więch.
Serdeczne podziękowania składamy rodzicom klasy II na czele z przewodniczącą Rady Rodziców p. Martą Mociak za zaangażowanie i współorganizowanie spotkania młodzieży z gośćmi.
Gimnazjum w Trzeszczanach