12 grudnia 2012 r. w Sali Kolumnowej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie zorganizował galę z okazji wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych 110-go produktu z województwa lubelskiego.
W spotkaniu wzięło udział przeszło 50 producentów i przetwórców żywności z naszego regionu, których produkty umieszczono na wspomnianej Liście w ostatnich miesiącach, bądź zostały nagrodzone w bieżącym roku na prestiżowych, ogólnopolskich konkursach.
Imprezie towarzyszyła wystawa i degustacja ok. 50 produktów regionalnych.
Lista laureatów
„Perły 2012” – Targi Polagra – Poznań:
– Maria Kujawa z Dołhobrodów za schab suszony po dołhobrodzku,
– Jolanta Dobrzyńska z miejscowości Lasy za kordiał żurawinowy,
– Parafia Rzymskokatolicka pw. Św. Anny w Kodniu za miętówkę sarmacką,
– restauracja „Koncertowa” w Lublinie za kaczkę po zamojsku na racuchach Marysi,
– restauracja „Maćkowa Chata” z Janowca za kluski janowieckie,
– „Klucz do Polskiej Spiżarni” – honorowe, prestiżowe wyróżnienie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, nadawane osobom szczególnie zasłużonym w promocji produktów regionalnych, w tym roku otrzymało Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych Gminy Fajsławice,
Podczas targów „Polagra” w Poznaniu odbyło się także Forum Rzeźnictwa i Wędliniarstwa, gdzie również Lubelszczyzna zaznaczyła swoją obecność.
Zakłady Mięsne z Dobrosławowa zdobyły:
– Złoty Medal Międzynarodowych Targów Poznańskich za kiełbasę „wianuszek”,
– pierwsze miejsce w konkursie „Przebój Wędliniarski Roku” za wędlinę ”sękacz”,
– drugie miejsce w konkursie o tytuł „Najlepszego Producenta Wędlin” w kategorii „zakładów mniejszych”,
– oraz wyróżnienie „za wysoką jakość produktów” ocenianych w Konkursach Wędliniarskich.
Podczas tegorocznych Targów Mleczarskich „Mleko-Expo” 2012 odbył się konkurs „VIII Mleczne Mistrzostwa Polski 2012”, który ma na celu wyłonienie największych dostawców mleka w poszczególnych województwach do spółdzielni mleczarskich będących członkami Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich-Związku Rewizyjnego.
– w naszym województwie pierwsze miejsce zajęli – Małgorzata i Leszek Dusznikowie z miejscowości Wierzba, dostawcy do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. Ilość dostarczonego mleka w roku referencyjnym to aż 749 234 kg.
W ocenie wartości użytkowej przeprowadzonej w tym roku przez Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka gospodarstwo Państwa Duszników zajęło pierwsze miejsce w Polsce pod względem wydajności mlecznej w stadzie bydła mlecznego – 13 007 kg mleka.
Podczas wspomnianych Targów Mleczarskich „Mleko-Expo” w konkursach brały udział spółdzielnie mleczarskie z naszego regionu.
– Spółdzielnia Mleczarska „Bieluch” z Chełma została nagrodzona za „serki smakowe Bieluch” (z papryką, pomidorami i chilli oraz z czosnkiem) oraz za „masło ekstra Bieluch”,
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw dostała nagrodę za śmietanę „Gosposia” i za „serek waniliowy z truskawkami Seruś”,
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Piaski została nagrodzona za „Rarytas Piasecki z ziołami”,
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Bychawa – dostała nagrodę za „masło ekstra”,
„Polski Producent Żywności 2012”- Poznań:
– Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Niedrzwicy Dużej – za „chleb niedrzwicki”,
– oraz „Społem” Lubelska Spółdzielnia Spożywców w Lublinie za „chleb żytni wileński”,
Lubelska Spółdzielnia zajęła także w tym roku pierwsze miejsce w „VI Ogólnopolskim Konkursie Pieczywa” zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa za „chleb witalny” – w kategorii „pieczywa z dodatkami prozdrowotnymi” oraz wyróżnienie za „chleb lubelski” – w kategorii „chleb mieszany”
W tym samym ministerialnym konkursie uczestniczyła także Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Ostrowie Lubelskim, która zajęła drugie miejsce w kategorii „chleb mieszany” za „chleb ostrowski”
Laureaci konkursów ekologicznych organizowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Wyniki ogłoszono podczas Targów „Natura Food” w Łodzi:
– w kategorii „ekologia-środowisko” pierwsze miejsce w regionie zajęli Ewa i Dariusz Pastusiakowie z Szuminki pod Włodawą,
– w kategorii „najlepsze ekologiczne gospodarstwo towarowe” pierwsze miejsce w regionie zajęli Dorota i Mirosław Janowscy z Ludwinowa.
Producenci potraw wpisanych w 2012 roku na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa otrzymali od marszałka Krzysztofa Hetmana i wicemarszałka Sławomira Sosnowskiego „Laury Promocyjne” województwa lubelskiego:
– Kordiał żurawinowy kraśnicki – Jolanta Dobrzyńska z miejscowości Lasy
– Chleb żytni wygnanowski – Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa „Pola” ze Stasina
– Piernik żydowski – Anna Sawa z Jabłonnej
– Olej tarnogrodzki – Tomasz Obszański z Tarnogrodu
– Pierniczki ozdobne – Bożena Sosnowska z Lublina
– Wafle tortowe suche – Wyrób i Sprzedaż Wafli Henryk Buda z Żukowa Drugiego
– Maliniak kraśnicki wódka malinówka – Emilian Stanisław Marnik z Lublina
– Sok z maliny kraśnickiej – Emilian Stanisław Marnik z Lublina
– Malina kraśnicka – Stowarzyszenie Na Rzecz Promocji Maliny Kraśnickiej w Popkowicach
– Miodownik z Jaszczowa – Czesława Szczepańska z Jaszczowa
– Nalewka ziemiańska – Zofia Kowalczuk z Przegalin Dużych
– Ludwińskie prosię pieczone faszerowane – Wiesław Wójcik z Zezulina Pierwszego
– Makaron jajeczny z Ludwina – Wytwórnia Makaronu Domowego „Pol-Mak” SA z Ludwina
– Zupa cebulowa z Goraja – Stowarzyszenie Kobiet Goraja „Kobieta Aktywna” z Goraja
– Syrop malinowy z Mikołajówki – Małgorzata Solis z Mikołajówki
– Powidła śliwkowe z Mikołajówki – Małgorzata Solis z Mikołajówki
– Chleb wiejski z otrębami – Małgorzata Solis z Mikołajówki
– Szarytka w marynacie – Janina Bańka z Kraśnika
– Oranżada z Kąkolewnicy – Edmund Jędruszczak z Kąkolewnicy
– Chleb niedrzwicki – GS Niedrzwica z Niedrzwicy Dużej
– Paszteciki niedrzwickie z kapustą i pieczarkami – GS Niedrzwica z Niedrzwicy Dużej
– Kaszanka pieczona z Dobrosławowa – Zakłady Mięsne Dobrosławów Henryk Amanowicz z Dobrosławowa
– Chleb wiejski dębowiecki – Lucyna Jung z Dębowca
– Karasie z Polesia – Anna Wasilewicz z Zabrodzia
– Makowiec lubartowski – Cukiernia Marii Siej z Lubartowa
– Paszteciki z grzybami – Cukiernia Marii Siej z Lubartowa
– Całuski pszczelowolskie – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Pszczelej Woli
– Kiełbasa wieprzowa z Krzczonowa – Małgorzata i Janusz Cioczkowie z Krzczonowa
– Szynka wieprzowa z Krzczonowa – Małgorzata i Janusz Cioczkowie z Krzczonowa
– Zupa chłopska fajsławicka – Gminne Koło Aktywnych Kobiet w Fajsławicach
– Krupnik pszczelowolski – Mieczysław Janik z Pszczelej Woli
– Warzonka kryształówka – Gminny Ośrodek Kultury w Werbkowicach
Na setnej pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych w Ministerstwie Rolnictwa wpisano „WOLEŃSKIE KARTOFLAKI” zgłoszone przez Gminny Ośrodek Kultury w Borkach z siedzibą w Woli Osowińskiej.