23 grudnia 2024

Lublin: Lubelskie smaki na Zamku!

Najzdolniejsi młodzi adepci sztuki kulinarnej i najwybitniejsi mistrzowie spotkają się na Zamku Lubelskim, podczas X Konkursu Kulinarnego „Lubelskie Smaki”, towarzyszącego Lubelskiemu Festiwalowi Smaku. Po raz pierwszy w historii imprezy, każdy chętny będzie mógł na zamkowym dziedzińcu śledzić zmagania młodych i podpatrywać tajniki kuchni ich najlepszych nauczycieli oraz ekspertów i jurorów.

Reklamy

Konkurs, pod hasłem „Renesans kulinarny”, organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego – Departament Promocji i Turystyki, przy merytorycznej współpracy Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska oraz Willi Win sp. z o.o. Rywalizacja będzie przebiegała w dwóch kategoriach – młodzieży kształcącej się w zawodzie kucharza i kelnera oraz zawodowych kucharzy.

W piatek, 6 września, w godz. od 10 do 16 rywalizować będą młodzi kucharze z sześciu szkół regionu oraz kelnerzy z pięciu szkół. Ich zmagania oceni jury, złożone z kulinarnych ekspertów i mistrzów kuchni, pod przewodnictwem Marka Rybackiego, wiceprezesa Euro-Toques Polska, mistrza Polski w carvingu oraz podawaniu baraniny i janięciny. Dzień później, w godz. Od 10 do 17, na zamkowym dziedzińcu odbędzie sie turniej profesjonalnych kucharzy z sześciu restauracji regionu. Ich kunszt podda ocenie międzynarodowe jury, złożone z mistrzów i ekspertów kulinarnych z Polski, Niemiec, Grecji i Belgii, kierowane przez Jeana Bosa, przewodniczącego Euro – Toques Polska, mulitimedalistę konkursów kulinarnych i wielkiego propagatora kuchni molekularnej w Polsce.

Reklamy

Zwycięzcy konkursów zostaną nagrodzeni przez Urząd Marszałkowski kartami zakupowymi, umozliwiającymi doposażenie kuchni w sprzęt, naczynia, czy akcesoria. Warto dodać, że nagrodę specjalną zapowiedzieli też organizatorzy Europejskiego Festiwalu Smaku. Laureat konkursu młodych kucharzy otrzyma staż u Wojciecha Modesta Amaro, najbardziej uznanego polskiego kucharza na świecie, kreatora sztuki kulinarnej w autorskiej restauracji Atelier Amaro, autora bestsellerowej książki Kuchnia polska XXI wieku.

Konkursowi na Zamku towarzyszyć będą pokazy kulinarne, m.in. wyrobu konfitur i innych przetworów różanych. Odbędzie się też pasjonujący bieg kelnerski staromiejską trasą od Trybunału Koronnego na dziedziniec zamkowy (start w sobotę godz. 11.30)

Reklamy

 

źródło: lubelskie.pl