Co najlepiej jeść, jeśli chcemy trenować bieganie? Jakie rzeczy powinny znaleźć się w naszym jadłospisie i co nam dadzą? Oto kilka przydatnych informacji!
Materiał reklamowy
Jajka
Czy wiesz, że wystarczy jedno jajko, aby pokryć 10 % dziennego zapotrzebowania na białko. To pochodzące z jajek jest bardziej cenione niż mleko matki. Jajka zawierają aminokwasy, które pomagają w regulacji pracy mięśni. Oprócz tego jajko zawiera także witaminę K, która ma znaczący wpływ na wzmocnienie naszych kości. Te argumenty chyba wystarczą, by przekonać Cię, że jajka powinny być częścią Twojej diety. Dobre są pod każdą postacią – powinniśmy jednak wystrzegać się smażonych w tłuszczu potraw, dlatego lepiej wybierać je w formie omleta pieczonego, frittaty, quichu lub gotowanej.
Pomarańcze
Pomarańcze to istna bomba witaminowa. Zaspokajają 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Z racji, że jest ona przeciwutleniaczem pomaga w regeneracji mięśni po intensywnym biegu. Zawiera także związek o nazwę herperdin, który mieści się w skórce owocu. Pomaga on obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dobrym pomysłem będzie zjedzenie pomarańczy po treningu samodzielnie lub w sałatce.
Migdały
Osoby trenujące bieganie, bądź też biegające dla zdrowia powinny zjadać migdały, co najmniej trzy razy w tygodniu. Dlaczego> Ponieważ są one doskonałym źródłem witaminy E, która obniża poziom cholesterolu. Jest to przeciwutleniacz, który poprawia tętno i zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca. Jak najlepiej je spożywać? Można je dodać do jogurtu naturalnego, muesli, zmieszać z suszonymi owocami, albo dodać to tostów i sałatek.
Bakłażan
Ciekawostką jest fakt, iż nie jest to warzywo! Tak właśnie. Bakłażan z botanicznego punktu widzenia jest… rodzajem jagody! Owoc ten stosowany jest w wielu kuchniach świata. Jego największą zaletą jest niskokaloryczność. 100 gram tego produktu to jedynie 22 kcal. Dzieje się to, dlatego, że bakłażany są zbudowane w 90% z wody. Zawierają ogromne ilości potasu, magnezu i wapnia. Dodatkowo mają też w sobie witaminy B, C oraz A. Wzmacniają pracę metabolizmu, układu nerwowego oraz odporność. Dobrym pomysłem na przyrządzenie bakłażanów będzie musaka – grecka zapiekanka. Bakłażany ułatwiają trawienie mięsa, dlatego to zestawienie nie pozostawi uczucia ciężkości po zjedzeniu.
Tuńczyk
Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych jest on nazywany królem ryb! Nic dziwnego. 100 gram tuńczyka dostarcza około 30 g białka! Jest też źródłem pożytecznych kwasów omega-3 które pomagają regulować pracę układu krwionośnego oraz immunologicznego. Warto przyrządzać tuńczyka w piekarniku lub też gotować na parze. Lepiej zrezygnować z tuńczyka w puszce lub zalewie, bowiem to dodatkowe kalorie oraz ryzyko spożycia szkodliwych emulgatorów i wypełniaczy smaku.
fot. mat. sponsora