23 grudnia 2024

Co z tym cukrem – czy warto go spożywać?

Jeden z podstawowych źródeł przyjemności, uzależniający i obecny z wielu produktach to właśnie cukier – najpopularniejszy środek słodzący. Dostępny pod różną postacią, dodawany lub obecny naturalnie zdobywa uznanie niemal wszystkich na świecie. Niestety, pozytywny wpływ dla podniebienia to jedna z niewielu zalet jakie przynosi ze sobą jedzenie cukru. Co więcej, próba ograniczenia spożycia może spotkać się z pewnymi trudnościami, ze względu na jego fantastyczną właściwość kamuflowania. Jak odkryć cukier tam gdzie go nie ma?

Reklamy

Artykuł sponsorowany

 

Nie bez powodu cukier określa się mianem „pustych kalorii”. Jego spożycie nie dostarcza żadnych składników mineralnych czy witamin, a dodatkowo powoduje próchnicę. Bynajmniej, jego jedyną zaletą (bądź z innego punktu widzenia – wadą) jest to, że w szybki i skuteczny dostarcza energii. Mając ochotę na słodycze kierujemy się tylko i wyłącznie uczuciem przyjemności. W ten sposób rozpoczynamy mechanizm, który charakteryzuje się zwiększonym pobieraniem energii niż faktycznie wymaga. Nadmiar cukru nie zostaje spalony, a zostaje przekształcony w tłuszcz i zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. 

Reklamy


Czerwone światło dla cukru

W opozycji cukru coraz większą uwagę przyciągają teoretycznie zdrowe produkty słodzące takie jak syrop klonowy, melasa czy miód. Oprócz tego zdarza się, że zamiast dodatku zwykłego cukru, stosowane są zamienniki takie jak frukoza, sorbiol czy mannitol. Faktem jest, że te ostatnie nie zwiększają stężenia insuliny we krwi i uczucia głodu, czy nie powodują próchnicy. Niestety, zawierają podobną ilość kalorii co czysty cukier, dlatego wybór ich ze względu na niską kaloryczność nie sprawdzi się.

Reklamy

Nieco łaskawiej możemy potraktować czekoladę. Owszem, dominacja cukru i tłuszczu to prawdziwa bomba kaloryczna, dlatego stanowi świetne wzmocnienie podczas tras narciarskich czy wspinaczek wysokogórskich. Cukier szybko dostarcza energii, a zawartość tłuszczu zapewnia uczucie sytości. We wszystkim należy jednak zachować umiar.

Aby ustrzec się przed cukrem zwracaj uwagę na etykiety. Cukier ukrywany jest w lemoniadach, keczupie, lodach czy gotowych produktach. Rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie posiłków, mając pewność, że korzystamy ze sprawdzonych artykułów. Więcej informacji na temat prawidłowego komponowania posiłków znajdziesz na Dietmap.pl.

 

fot. materiał sponsora