Istnieje duża różnorodność smaków wśród różnych czekoladek, a smakowanie najlepszych powinno być doświadczeniem, którego się nie zapomina. Faktycznie, związki smakowo-zapachowe znajdujące się w ciemnej czekoladzie w szczególności, przekraczają te, które znajdują się w czerwonym winie. Więc nie ma co się śmiać, gdy ktoś mówi, że delektowanie się czekoladą to prawdziwa sztuka.
trakcie jedzenia czekolady. Warto jednak poznać pierwsze opinie karmello, aby cieszyć się bogatymi smakami i teksturami znalezionymi w ich najlepszych czekoladkach. Poświęć trochę czasu, aby napić się na spokojnie gorącej czekolady, a następnym razem, kiedy będziesz się zachwycał wspaniałym kawałkiem czekolady, poczujesz się jak prawdziwy koneser.
Zanim zdecydujesz się na tak dobre smakołyki czekoladowe, mamy kilka prostych wskazówek, które warto pamiętać.
Po pierwsze, musisz znaleźć cichą lokalizację. Przestrzeń wolna od hałasu, pełna silnych zapachów na pewno nie pomoże w degustacji. Ciche miejsce pomoże naprawdę przygotować się na niesamowite przeżycie, któremu zamierzasz się poddać. Będzie bardziej prawdopodobne, że będziesz mógł skoncentrować się na smaku i fakturze czekolady. Zacznij od oczyszczenia podniebienia. Upewnij się, że usta są pozbawione resztek smaku z wcześniejszych posiłków. Kilka wskazówek na temat czyszczenia podniebienia: to picie wody, zjedzenie jabłka lub kawałka chleba bądź żucie na kawałek imbiru.
Dodatkowa wskazówka: należy mieć czekoladę w temperaturze pokojowej. Gdy czekolada jest zimna, potrzeba jej więcej czasu, aby uwolnić smaki i aromaty, niż wtedy gdy jest w temperaturze pokojowej.
Czynniki ważne przy degustacji czekolady
1. SZYBKOŚĆ.
Powoli rozpakuj czekoladę i zbadaj jej powierzchnię i kolor. Czy ma ładny połysk? Dobry kolor? Czy jest gładka czy zmielona? Wszystkie te rzeczy przydadzą Ci się przy reszcie czekoladowego doświadczenia degustacyjnego.
2. DOTYK.
Lekko dotknij powierzchni czekolady palcem. Czekolada wysokiej jakości będzie miała gładką, jedwabiście i równą powierzchnię – bez wgłębień, wgnieceń i innych niedoskonałości. Jeśli czekolada zacznie się stopić na ciepło palca, jest to pożądane, ponieważ pomoże to uwalniać niektóre aromaty, które zwiększą jej smak.
3. DŹWIĘK.
Przełam czekoladę na pół. Posłuchaj, dźwięk czekolady gdy pęka. Wysokiej jakości czekolada złamie się gładkimi krawędziami i stworzy głośny trzask. Im niższa zawartość kakao, tym mniej tych detali.
4.ZAPACH
Przytrzymaj kawałek złamanej czekolady między kciukiem a palcem wskazującym, poruszaj drugą ręką wokół czekolady i czuj jej zapach. Wdychaj głęboko przez nos. Naprawdę oddychaj – poczuj ją wszystkich bogatych aromatach promieniujących czekoladą. Podobnie jak wino, istnieje wiele aromatów, które można rozpoznać i zdecydować, które lubisz bardziej. Czy aromat jest intensywny czy słaby? Bogaty? Słodki? Ziemisty? Owocowy? To etap przygotowawczy dla Twojego ostatecznego zmysłu i pomoże zwiększyć różnorodność smaków.
5. SMAK
Po umieszczeniu czekolady w ustach, zatrzymaj się. Nie ssij jej od razu. Trzymaj czekoladę między twoim językiem a ustami. Większość kubków smakowych jest skierowanych do przodu języka, gdzie należy zacząć degustować czekoladę. Smak powinien być gładki i maślany i ta powinien zacząć topić się w ustach. Później zaczniesz dostrzegać złożoność jego smaków.
Teraz, gdy jesteś doświadczonym degustatorem – nadszedł czas, aby dzielić się tym z przyjaciółmi i rodziną! Już sam możesz wydawać karmello opinie. To świetny sposób na poszerzenie horyzontów na temat czekolady, a także na większą wiedzę na temat czekolady, którą jesz. Zaproś przyjaciół i miłośników czekolady do siebie i wytłumacz im jak rozkoszować się bogatymi i ekscytującymi smakami czekolady.
fot. mat. sponsora