Kuchnia to niezwykle ważne miejsce w każdym domu. Często to właśnie tam koncentruje się życie w środku dnia. Przygotowujemy w niej obiad, rozpakowujemy zakupy czy po prostu zmywamy naczynia, jednocześnie rozmawiając z bliskimi. Staramy się, by oprócz przyjemnego wyglądu meble kuchenne były trwałe. Podobnie jest z podłogą. Musi być wytrzymała i odporna na zanieczyszczenia. Dobrym wyborem będzie podłoga drewniana, pytanie tylko, z czego wykonana? Panele, deski, a może parkiet?
Posadzka drewniana
Parkiet lub deski wykonane z litego drewna będą najlepszym rozwiązaniem. Musimy jednak pamiętać o ich odpowiednim uszczelnieniu, tak by nie dostała się pod nie woda. Wybór drewna odpowiedniego na posadzkę to ciężka decyzja. Z rodzimych gatunków powinien zainteresować nas buk, klon i dąb. Egzotyczne drewno również będzie dobrym rozwiązaniem. Skupmy się na brazylijskiej wiśni lub drewnie kempas.
Zabezpieczamy podłogę
Podłogi drewniane muszą zostać odpowiednio zabezpieczone przed wodą czy brudem. Najlepiej sprawdzi się drewno olejowane, które jest niezwykle odporne i przez bardzo długi czas pozostanie w niezmienionym stanie. Powinniśmy unikać posadzki woskowanej, ponieważ jej częste mycie zmywa również wosk, a jak wiadomo, podłoga w kuchni jest z reguły czyszczona bardzo często.
O czym pamiętać
Deski podłogowe podobnie jak parkiet powinny być wykonane z drewna o równomiernej kolorystyce, pozbawionego defektów, a także sęków, gdyż te pod wpływem wilgoci mogą wypadać. Pamiętajmy również o tym, by dokładnie sprawdzić już położoną podłogę czy przypadkiem w czasie jej montażu nie doszło do uszkodzeń.
Co wybrać?
Panele, deska podłogowa czy parkiet drewniany – każde z tych rozwiązań może okazać się zarówno strzałem w dziesiątkę, jak i wielką porażką. Wszystko zależy od tego, czy wybierzemy materiał wysokiej jakości i sprawdzonych wykonawców. Jedno jest pewne, nie powinniśmy się obawiać drewnianej posadzki w kuchni. Dysponujemy wieloma rozwiązaniami, dzięki którym taka podłoga może się pięknie prezentować i służyć nam przez lata.
fot. mat. sponsora