22 grudnia 2024

Jakie wino czerwone wybrać?

Wino czerwone to niewątpliwie najbardziej rozpoznawalny trunek wśród napojów alkoholowych. Stanowi elegancki dodatek do posiłków. Świetnie sprawdza się również podczas randki oraz w roli prezentu dla bliskiej osoby. Ponadto coraz częściej czerwone wina służą jako dodatek do różnych dań w kuchni. Z czym najlepiej łączyć i do czego dodawać czerwone wino?

Reklamy

 

Na początku warto zaznaczyć, że wina czerwone pod względem słodkości podzielić można na 4 rodzaje:

Jeżeli nie wiadomo który rodzaj sprawdzi się najlepiej i posmakuje danej osobie warto pomyśleć czy i ile łyżeczek cukru dodaje ona do kawy lub herbaty. Jeśli nie używa go wcale najlepiej sprawdzi się wino wytrawne lub półwytrawne. Jeśli dana osoba słodzi dwie lub więcej łyżeczek cukru warto wybrać wino słodkie lub półsłodkie. Okej, kwestię słodkości mamy już za sobą. A co z kolorem? Czerwony kolor wina można zawdzięczyć winogronom. Jego intensywność zależy od wielu czynników takich jak rodzaj użytych winogron, sposób winifikacji, długość leżakowania, barwnika zawartego w skórkach i miejsca, z którego pochodzą same owoce. Tak tak! Ma to wpływ zarówno na kolor jak i poziom słodkości. Im bardziej słoneczne miejsce tym dojrzalsze owoce i słodkie wino.

Reklamy

A z czym najlepiej łączyć poszczególne rodzaje win?

Delikatne czerwone wino to wino młode. Ma owocowy smak i zapach. Pasuje do drobiu, ryb, pizzy, bigosu, wędlin lub serów. Często podaje się ja jako aperitify – dla zaostrzenia smaku przed posiłkiem. Zazwyczaj te delikatniejsze czerwone wina podaje się w temperaturze od 12 do 14 stopni Celsjusza, w szklanych, przezroczystych kieliszkach zwężających się ku górze. Mocne czerwone wino to wino dojrzałe. Pasuje do czerwonego mięsa, dziczyzny i serów. Zazwyczaj te mocniejsze wina podaje się w temperaturze pokojowej od 15 do 18 stopni Celsjusza, w szklanych, przezroczystych kieliszkach, które zwężają się ku górze. Ważne, aby tego rodzaju wino schładzać ostrożnie i powoli. Szybkie ochłodzenie mogłoby bowiem przyczynić się do pogorszenia intensywności i aromatu. Czerwone wina warto również podawać solo, jako aperitif przed posiłkiem. Można również łączyć je z owocami i słodkimi deserami. Tak naprawdę powinno się sugerować własnymi preferencjami i tym co nam smakuje. A co jeśli chodzi o gotowanie? Czerwone wino idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, marynat i wielu innych potraw. Jeżeli szukasz nietypowych i oryginalnych rodzajów win koniecznie zajrzyj na Zielone Butelki – sklep z winami z całego świata. Oferuje on wiele ciekawych propozycji win, których nie kupi się w zwykłym supermarkecie.

Reklamy

 

(tekst i fot. mat. sponsora)