Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej Okręg Zamość zaprasza do udziału w konkursie „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny”.
Do udziału w konkursie zaprasza się Koła Gospodyń Wiejskich z terenu czterech powiatów Zamojszczyzny – biłgorajskiego, hrubieszowskiego, tomaszowskiego i zamojskiego, lokalnych twórców oraz wszystkich zainteresowanych kulturą i tradycją ludową.
Główny nacisk kierowany jest na popularyzację naszej tradycyjnej, regionalnej kuchni, wyjątkowych smaków i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W ramach projektu zorganizowane będą trzy festyny połączone z konkursem kulinarnym. Dwa festyny, które będą miały charakter eliminacyjny i swoim zasięgiem obejmą po dwa powiaty oraz jeden festyn finałowy.
Eliminacje, których celem jest wyłonienie Kół zakwalifikowanych do konkursu finałowego, zaplanowane są 3.09.2023 r. w Turobinie (KGW z powiatu biłgorajskiego i zamojskiego) oraz 17.09.2023 r. w Kotorowie – gm. Werbkowice (dla KGW z powiatu tomaszowskiego i hrubieszowskiego). Finał konkursu odbędzie się 23 września 2023 r., na Rynku Wodnym w Zamościu.
Konkurs kulinarny przeprowadzony zostanie w dwóch kategoriach:
– najlepsza potrawa regionalna
– najlepsze ciasto regionalne.
Podczas festynu finałowego zostaną wybrane najlepsze potrawy i specjały regionalne.
Chęć udziału w konkursie kulinarnym organizowanym w ramach projektu pn. „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny” prosimy zgłaszać poprzez przesłanie formularza zgłoszeniowego drogą mailową na adres: akzam@tlen.pl (wzór formularza zgłoszeniowego określa załącznik nr 1 do Regulaminu) lub pod nr tel. 507 159 010.
Regulamin i wzór zgłoszenia – plik do pobrania (docx) →
Zobacz też:
Hrubieszów: Informacja Zarządców nieruchomościami wielolokalowymi